Tarım Bakanlığı: Tırtıl kaynaklı önemli bir rekolte kaybı beklenmiyor
Tarım ve Orman Bakanlığı; Tekirdağ ve çevresindeki ayçiçek tarlalarının tırtıl istilasına uğramasına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada Trakya'daki ayçiçeği üretim alanlarının yüzde 4'ünde görülen tırtıl ile etkin mücadele edildiği belirtilerek, "Zararlının tespit edilmesinden itibaren yer aletleri yanında insansız hava araçları (İHA) ile ilaçlama çalışmaları başlatılmış ve ürün kaybı yaşanmasının önüne geçilmiştir" denildi.
'Rekolte kaybı beklenmiyor'
Bakanlığın tüm birimlerinin çiftçilerin yanında olduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli ve Adana başta olmak üzere ülke genelinde 61 ilimizde ayçiçeği yetiştiriciliği yapılmaktadır. Belli bölgelerde sınırlı alanlarda görülen ‘Çayır Tırtılı Zararlısı’ kaynaklı önemli bir rekolte kaybı beklenmemektedir.
Ayçiçeğinde bir önceki yıla göre yüzde 6 üretim artışı ile 2 milyon 550 bin ton rekolte öngörülmektedir."
‘Bakanlık işini şansa bırakmış’
CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ‘çayır tırtılı’ istilasına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığının görevini yapmadığını ve yaşananları seyrettiğini belirtmişti.
Çayır tırtılı için erken uyarı sistemi kurulması gerektiğini söyleyen Sarıbal, “Feromon tuzakları konmalı ve sürekli takip edilmeliydi. Bu süreçte de çiftçi uyarılarak önerilerde bulunulmalıydı. İş şansa bırakılmamalıydı. Ama yaşananlar gösterdi ki Bakanlık sadece seyretmiş. Hiçbir önlem almamış. Düşünün 2003 ile 2021 yılları arasında 34 milyon ton ayçiçeği ve türevlerini ithal edip 21 milyar dolardan fazla para ödedik. Böylesine önemli bir ürün, gerekli önlemler alınmadığı için ciddi bir üretim tehdidi altında. Bakanlık tırtılla mücadelede işi şansa bırakmış. Oysa hiçbir tarım ürünü şansa bırakılamaz. Ayçiçeği ise hiç bırakılamaz” ifadesini kullanmıştı.
Adalar'da tırtıl seferberliği: Hem doğaya hem de insana zararlı