Su Sebilini Düzenli Olarak Temizlemeyenler Dikkat!

Su Sebilini Düzenli Olarak Temizlemeyenler Dikkat!
Düzenli bakımı yapılmayan su sebilleri ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Dr. Bekir Uygun, “Rotavirüs, norovirüs, Hepatit A, Hepatit E gibi virüsler saptanabiliyor" dedi.

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla soğuk suya olan talep de artıyor. Özellikle birden fazla kişinin bulunduğu ortamlarda soğuk ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için su sebilleri tercih ediliyor. Ancak, düzenli bakımı yapılmayan sebillerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bekir Uygun, sebillerin temizliği yapılmadığında rotavirüs, norovirüs, Hepatit A ve Hepatit E gibi virüslerin sebillere yerleşebileceğini belirtiyor. Bu virüsler ishal, kusma ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olabiliyor.

DHA’dan Semih Ersözler’in haberine göre, Dr. Uygun, su sebillerinin periyodik olarak, ideal olarak üç ayda bir temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.

"Sebiller hayatı kolaylaştırıyor ancak periyodik bakımlarının yapılması şart. Kimyasal ürünlerin kullanıldığı yerlerin tahriş edilmemesi gerekiyor. Temizlenmediği sürece yosun tutabilir, bakteri, virüs veya mantarların üremesine zemin hazırlayabilir," diyen Uygun, bu durumun sağlık açısından ciddi riskler oluşturabileceğini ifade ediyor.

Sebillerin bakımının, kullanılan suyun sertliğine ve bakteri içeriğine bağlı olarak daha sık yapılması gerekebileceğini de belirten Dr. Uygun, “Bu durumlarda su sebillerinde rotavirüs, norovirüs gibi mikroorganizmalar saptanabiliyor. Bu mikroorganizmalar özellikle yaz aylarında bağırsak enfeksiyonlarına, ishale ve kusmaya yol açabilir. Bazen de Hepatit A ve Hepatit E gibi hastalıklara neden olabilir," dedi.

81029-4.jpg

Antalya Tüp ve Su Dağıtıcıları Derneği Başkanı Halil Mert ise sebillerin temizliği hakkında bilgi vererek, “Sebillerin 3 ayda bir düzenli olarak temizlenmesi tavsiye ediliyor. Çoğu kişi bu durumu bilmiyor ve ilk kez bizden duyuyor. Sıcaklarla birlikte artan yosunlaşma nedeniyle temizlik taleplerinde de artış var. Sudaki koku ve tat değişimlerinin sebebi de bu temizlikten kaynaklanıyor. Temizliğin maliyeti 200 ila 250 lira arasında değişiyor, ancak vatandaşlar uygun solüsyonları alarak bu temizliği kendileri de yapabilir" şeklinde konuştu.

81029-3.jpg

81029-1.jpg