Son dakika: Türkiye'den ABD'ye flaş S-400 yanıtı

Son dakika:  Türkiye'den ABD'ye flaş S-400 yanıtı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400'ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

YEREL SEÇİM

Türkiye her zaman demokratik bir seçim düzenler. Herkesin katılma hakkı vardır. Sonucun yakın olduğu yerlerde itirazlar doğal. Siyasi partilerin bu hakkını kullanması doğaldır. İtiraz süreci tüm dünyada var, yasaya uygun yapılıyor. ABD örneğini sayın Cumhurbaşkanı birkaç defa verdi. ABD'de bazı eyaletlerde fark yüzde 1'in altındaysa oylar yeniden sayılıyor. YSK hangi kararı verirse herkes uymak durumundadır. AB'nin seçimlerle ilgili açıklamalarını objektif olarak görmüyoruz. Demokrasiye inandığını söyleyen AB'nin de sorumlu açıklama yapması gerekiyor. Seçim sürecinde taraf tutamadılar. Daha önce tutunca ters tepti.

ABD TEMASLARI (S-400 - F-35)

Ziyaretimiz çok faydalı geçti. S-400'ü neden almak zorunda açıkladığımızda ABD'li senatörler biz böyle olduğunu bilmiyorduk, bize böyle söylemediler dediler. S-400 Hava Savunma Sistemi NATO sistemi ile çelişmez.NATO üyesi bazı ülkelerde de S-300 alanlar var. Bu konularda söz söyleyecek kişi NATO Genel Sekreteri'dir. Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulamak absürt bir şeydir. Sürekli yaptırımlardan bahsediyorlar. Biz bu anlaşmayı CATSA kararınından önce imzaladık. ABD'nin tehditvari açıklamaları dostluğumuza zarar vermektedir. S-400, F-35'e yönelik bir tehdit oluşturur diyorlar. Biz en başından beri Rusya'ya da bu sistemin tamamen Türkiye'nin kontrolünde olması gerektiğini söyledik. NATO uzmanları da incelerse tehdit oluşturmadığını görür. 

POMPEO'NUN F-35 AÇIKLAMASI

CATSA yaptırımlarından bahsettik. Bu yaptırımlardan önce satın aldığımızı ve bitmiş bir anlaşma olduğunu söyledik. CATSA'nın da F-35'leri kapsamadığını net bir şekilde söyledik.

PATRIOT GÖRÜŞMELERİ

ABD'nin Patriot satma garantisi yok, onay süreci var. Bizim sadece bir tane S-400'e ihtiyacımız yok daha fazla sisteme ihtiyacımız var. ABD Patriot satmak istemezse yarın biz ikinci S-400'ü de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz. ABD Patriot satmak isterse alırız. Müttefiklerden almayı tercih ederiz. ABD Türkiye'ye Patriot sistemi satma garantisi vermedi.

Kendi uçaklarımızı üretmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Önemli mesafe katettik. F-35 olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı başka bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendi uçağımı üretene kadar.

SURİYE'DE GÜVENLİ BÖLGE

Pompeo görüşmede 'Harekatın yıkıcı sonuçları olur' demedi. Güvenliğini bizim tesis etmediğimiz bir bölgede biz kendimizi güvende hissedemeyiz. Bizim orada olmamız lazım. Burada oluşacak her yapıda Türkiye'nin öncülük etmesi gerekir. Bu durum Suriye'nin sınır güvenliği açısından da önemlidir.

TRUMP'IN TÜRKİYE ZİYARETİ

Trump, birkaç defa ziyaret etmek istediğini söyledi.