Sokak hayvanlarının kaderi AYM' de :

Sokak hayvanlarının  kaderi AYM' de :
Anayasa Mahkemesi (AYM), sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle açılan davada ilk incelemesini tamamladı. Mahkeme, davanın esastan görüşülmesine karar verdi.

Kanunun yürürlüğe girmesi sonrasında CHP, söz konusu yasayla ilgili olarak 15 Ağustos'ta AYM'ye başvuruda bulunmuştu. CHP, kanunun 17 maddesinden 16'sının iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını talep etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, bu maddelerin hayvan haklarına, kamu yararına, devletin temel amaç ve görevlerine, yaşam hakkına, çevre hakkına, tabiat varlıklarının korunması ilkesine ve uluslararası anlaşmaların iç hukuka etkisine aykırı olduğunu belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi, anayasa madde 148 kapsamında kendisine intikal eden normların, öncelikle anayasanın belirlediği şekil şartlarına uygun olup olmadığını denetler. Eğer norm bu şartlara uyuyorsa, o zaman normun esastan, yani anayasanın genel çerçevesiyle uyumlu olup olmadığını inceler.

Hukukta "usul" ve "esas" arasındaki fark kısaca şöyle açıklanabilir:

Usul: Hukukun uygulanmasında izlenen kurallar ve ölçütlerdir. Yargılamanın nasıl yapılacağını, hangi prosedürlerin izleneceğini belirler.

Esas: Dava veya hukuki meselelerin özünü ve muhtevasını ifade eder. Yani, bir davanın esasına yönelik, konuya ilişkin gerçek ve temel meseleleri ele alır.

Bu nedenle, AYM’nin davayı esastan incelemesi, kanunun sadece şekil açısından değil, içerik açısından da anayasa ile uyumlu olup olmadığını değerlendirmesi anlamına gelir.

Etiketler :