Sıcak havada sokak lezzetleri tehlikesi

Sıcak havada sokak lezzetleri tehlikesi
Antalya'da sıcak havalarda kendisini plajlara atan vatandaşların arasında dolaşarak tepside midye dolma, simit, çekirdek, mısır gibi satılan ürünler sağlık açısından ciddi riskler barındırıyor.

Sıcak havaların artmasıyla sahillerde serinlemek ve keyifli vakit geçirmek isteyen insanların sayısı artarken, yasak olmasına rağmen seyyar satıcıların sayısında da artış gözleniyor. Plajlarda güneşlenenler arasında dolaşarak kovada kaynamış mısır, başının üstünde veya omzunda taşıdığı tepside midye dolma ya da simit ve poşette bardakla çekirdek satan seyyar satıcılar, uzun süre toz ve güneşe maruz kalan gıdalarla insan sağlığını tehdit ediyor. Sokak lezzetleri arasında sevilerek tüketilen midye ve kaynamış mısırın hijyen ve muhafaza koşullarına uyulmadan satılması, tüketenlerde gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.

87090-2.jpg

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, uzun süre güneşe ve toza maruz kalan midye dolma, mısır, açıkta simit ve poşette çekirdek satışının sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtti. Manavoğlu, merdiven altı, kayıtsız ve onay olmadan üretilen midyenin sıcak havada soğuk zincire uyulmadan satışının halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

87090.jpg

MİDYE DOLMADA BAKTERİ TEHLİKESİ

Hijyenik olmayan ortamda üretilip, soğuk zincire uyulmadan sıcak havalarda açıkta satılan midye dolmanın sağlığa zararlarını anlatan Manavoğlu, "Midye dolmada Escherichia coli, Salmonella, Listeria monocytogenes ve Vibrio gibi bakterilerin oluşması yüksek ihtimal. Açıkta satılan midye dolmalarda hijyenik üretim söz konusu değil, soğuk zincire uyulmuyor. Açıkta satılan midye dolma tüketilmesi hastalıklara yol açabilir. Hamilelerin çocuk düşürmesi ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde uzun süre hastanede tedaviye ihtiyaç duyulacak durumlar yaşanabilir," diye konuştu.

87090-1.jpg

GIDA ZEHİRLENMESİ RİSKİ

Kova içinde su takviyesi yapılarak hijyenik ortamda satılmayan kaynamış mısırın uzun süre güneşe maruz kalmasının bakteri oluşumunu artırdığına dikkati çeken Ali Manavoğlu, mısır ürünlerinde Escherichia coli ve koliform bakterilerinin oluştuğunu anlattı. Manavoğlu, "Kaynamış mısır haşlandıktan sonra suda bekletiliyor, belirli süreyle su ve buz takviyesi yapılıyor. Su, mikrobiyel girişe uygun bir ortam oluşturur. Özellikle mısır grubu ürünlerde ortam koşullarının uygun olmamasından kaynaklanan bakteriler sağlığı olumsuz etkiler. Karın ağrısı, ishal, kusma, ateş, gıda zehirlenmesi görülebilir," dedi.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)