Sibaş işçilerinin işe iade davası başladı

Sibaş işçilerinin işe iade davası başladı
İşten atılan işçilerin ifade verdiği ilk duruşmada mahkeme, bilirkişi tayin ederek 29 Martta fabrikada inceleme yapılmasına ve duruşmanın 28 Mayıs’a ertelenmesine karar verdi.

Aydın’ın Söke ilçesinde kurulu Sibaş Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş’de Tek Gıda-İş Sendikası’na üye oldukları için 2018 Şubat’ından bu yana parça parça işten atılan 80’e yakın işçinin işe iade mahkemesinin bir bölümü bugün Söke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya; işçi yakınları, Aydın, Söke ve Kuşadası Haziran Meclisleri, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve çeşitli örgütlenmeler destek verdi.

Söke 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde saat 9.00’da başlayan duruşmada, işten atılan işçiler ve şahitler ifade verdi.

İfade veren işçiler, “Sendikalı olan 117 işçi arkadaşımızın 30’u zorla sendikadan istifa ettirilerek işlerine devam etmektedirler. İstifa etmeyip sendikalı olmayı sürdüren 80’e yakın kişi olarak bizi işten attılar. Yıllarca zor ve havalandırması olmayan koşullarda çalıştırıldık. İşten atılan 80’e yakın arkadaşımızın yerine aynı sayıda taşeron işçi alındı, havalandırma sistemi yenilendi ve yeni makineler alındı. Derhal işe iademizi istiyoruz” dedi.

İşten atılan 32 işçinin ilk ifadelerinin yanı sıra işçilerin ve işverenin şahitleri de dinlendi. Mahkeme, bilirkişi tayin ederek 29 Mart’ta fabrikada inceleme yapılmasına ve duruşmanın 28 Mayıs’a ertelenmesine karar verdi.

İŞÇİLER: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Sibaş Gıda’da toplam 233 kişi çalışıyor. Bunlardan 170’i işçi statüsünde ve sendika 117 işçiyi üye yaparak, işyerinde yetkili sendika olmaya hak kazanmış durumda. 2018 Şubat’ından bu yana 80’e yakın işçi parça parça işten atıldı. O tarihten bu yana işçiler ayrı zamanlarda dava açtı. İlk işten atılan toplam 65 işçinin davası 5 ve 7 Şubat tarihlerinde görülmeye başlandı.

İşten atılan işçiler 40 gündür fabrika karşısına kurdukları çadırda direniyor.

Direnen işçiler, “Haklarımız geri verilene, sendika olarak sözleşmeye oturana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Geri adım atmayacağız. Mahkemelerin bir an önce işe geri iade için karar vermesini istiyoruz” diyor.

Etiketler :