SGK Verileri Yok Etti!

SGK Verileri Yok Etti!
CHP’nin emekliye iki maaş ikramiye vaadinin toplumda karşılık bulması AKP’yi rahatsız etti...Sözcü'nün haberine göre;Meydanlardaki emekli kavgası, şimdi de bin liranın altında maaş alan emekli sayısındaki anlaşmazlığa...

CHP’nin emekliye iki maaş ikramiye vaadinin toplumda karşılık bulması AKP’yi rahatsız etti...

Sözcü'nün haberine göre;

Meydanlardaki emekli kavgası, şimdi de bin liranın altında maaş alan emekli sayısındaki anlaşmazlığa dönüştü. CHP lideri Kılıçdraoğlu 8 milyon emeklinin bin liranın altında maaş aldığını savundu. Başbakan Davutoğlu ise “İspat et, istifa edeyim’’ yanıtını verdi. Bu arada ilginç bir gelişme oldu ve SGK yıllardır yayınladığı emekli aylık seviyelerini içeren tabloları web sitesinden kaldırdı.

Böylelikle projeleri hazırlarken resmi rakamlar üzerinden değerlendirme yapan muhalefetin önüne SGK engeli de çıktı. Yıllardır aylık mali istatistiklerinde emekli aylık seviyelerini içeren göstergelerini açıklayan SGK artık bu verileri açıklamıyor.

SGK, geriden gelen mali istatistiklerin bu yılın Ocak ayı göstergelerini açıkladı. Ancak emeklilerin ekonomik profilini ortaya koyan göstergelerden aylık seviyeleri içeren tablolar ayıklandı. Kılıçdaroğlu’nun geçmişte Genel Müdürlüğü’nü yaptığı kurum, artık kaç milyon kişinin, kaç lira emekli aylığı aldığına dair skala tablolarını sansürlüyor.

RESMİ VERİLER NE KADAR DOĞRU

Enflasyon, işsizlik gibi toplumu yakından ilgilendiren rakamlar her zaman tartışma konusu oldu. Türkiye’nin halen kamuya açıklanan bir yoksulluk envanteri de bulunmuyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı işsizlik verilerinde iş bulma ümidi kalmayan vatandaşlar işsizden sayılmadığı için istatistiklere yansımıyor.

Umutsuzların da hesaba katılarak yapılan hesaplama sonucunda özellikle sendikalar ‘gerçek işsizlik’ rakamını açıklıyor. DİSK, Şubat ayı dönemi için devletin açıkladığı yüzde 11.2’lik işsiz sayısının gerçekte yüzde 18.4 olduğunu bildirdi.

Maaş zam oranlarının belirlenmesindeki en önemli etken olan enflasyonun nasıl hesaplandığı da tartışma yaratıyor. Sendikalar, enflasyon hesaplanırken vatandaşın en çok tükettiği ürünlerin yaşadığı fiyat artışının baz alınması gerektiğini savunuyor. Ancak enflasyona etkisi olan ve kolay kolay fiyat değişikliği yaşamayan ‘şemsiye, demir, alçı’ gibi vatandaşın sürekli kullanmadığı ürünler de hesaplamalara dahil ediliyor.