Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden tutuklandı

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ yeniden tutuklandı
HDP'nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yeniden tutuklandı.

Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda hâlihazırda 3 yıldır tutuklu bulunan HDP'nin önceki eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yeniden tutuklandığını belirtti.

Ankara’da yargılandığı dosyadan tahliye edildikten sonra, hüküm giydiği cezadan tutuklu yattığı sürenin mahsup edilmesi talebi kabul edilen ve tahliye edilmesi beklenen eski HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile ilgili olarak başsavcılık yeni tutuklama talebinde bulunmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 6-8 Ekim 2014'teki Kobani olayları nedeniyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin soruşturması kapsamında videokonferans sistemi üzerinden şüpheli olarak ifadeleri alındı. Savcılık, ifade işlemi sonrasında Demirtaş ve Yüksekdağ'ı tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

Demirtaş ve Yüksekdağ, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 6-8 Ekim 2014'teki Kobani olayları nedeniyle düzenlenen izinsiz gösterilere ilişkin soruşturması kapsamında, bulundukları cezaevinden videokonferans sistemiyle cumhuriyet savcısına ayrı ayrı ifade verdi.

Demirtaş, detaylı ifade vermek için süre talebinde bulundu. Demirtaş ayrıca Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) marifetiyle değil, avukatlarıyla birlikte bizzat huzurda ifade vermek istediğini dile getirdi.

NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE SEVK EDİLDİLER

Savcı, ifade işlemi sonrasında Demirtaş ve Yüksekdağ'ı tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti. Demirtaş'ın avukatları, şüphelilerin Türk Ceza Kanunu'nun 302. maddesinde düzenlenen "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçlamasıyla tutuklamaya sevk edildiğini kaydetti.

6-8 Ekim olayları ilgili suçlamalar ana dava dosyasında da bulunmasına rağmen açılan ve bugüne kadar kapatılmayarak rafta bekleyen bu dosyadan tutuklama kararı verilirse, Demirtaş, tahliye ve mahsup işlemine rağmen serbest kalamayacak.

Öte yandan, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş'ın cezaevinde kaldığı 25 aylık sürenin, 4 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsubuna karar verdi. Bu karar üzerine Edirne İnfaz Hakimliği'ne denetimli serbestlik başvurusunda bulunan Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, denetimli serbestlik başvurusu yapıldığı saatlerde Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan bir soruşturma nedeniyle Demirtaş hakkında yeniden bir tutuklama talebinde bulunulduğunu, bu kararın sonucunu beklediklerini belirtti.

TUTUKLAMA KARARI

Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında 2014'teki Kobani gösterilerine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklama kararı verildi.

 

İlgili Haberler
Etiketler :