Saray'ın SETA'sından mülteci feryadı: Engellenmeli

Saray'ın SETA'sından mülteci feryadı: Engellenmeli
İktidarın fiilen dış politika üretim merkezi işlev gören SETA'nın internet sitesine konulan makalede Türkiye'nin göç kaldıracak tahammülü kalmadığı dile getirildi. Sabah Gazetesi’nde de yazan Ömer Kızılcık, Afganistan'dan gelecek mültecilerin engellenmesi gerektiği söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 21 Temmuz'da Afganistan'dan Türkiye'ye yönelen göç dalgasıyla ilgili "Biz bu ülkede iktidarda olduğumuz sürece, bize sığınan Allah’ın kullarını biz katillerin kucağına atmayız" sözleri üzerine başlayan tartışmalar hala sürüyor. Erdoğan'ın sözlerinin ardından göçü önlemekle yükümlü makamların başında bulunan Süleyman Soylu'nun "İstiklal mücadelesinde Pakistan ve Afganistanlı kardeşlerimiz kollarındaki bilezikleri sattılar ve Türkiye'ye gönderdiler" çıkışını yapması da muhalefetin ayrıca tepkisini çekti ve "Göç teşvik ediliyor" eleştirilerine sebep oldu.  tartışmalar halen sürerken; SETA'nın internet sitesinde Ömer Özkızılcık imzasıyla konulan analizde Afgan göçünün yaratacağı soruna dikkat çekiliyor.

'Türkiye'nin tahammülü kalmadı'

Sabah gazetesinde de yazan Ömer Kızılcık, Türkiye'nin 3.6 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığına ve sığınmacıların yönetimi konusunda dünyada bir numara olduğunu belirttikten sonra şu satırları yazdı: "Ancak artık Türkiye’nin de kapasitesi dolmuştur. Ülkemizin Afganistan’dan gelecek yeni bir göç dalgasını kaldıracak tahammülü kalmamıştır. Mülteci meselesi tartışılırken üç farklı açıdan konuşulmalıdır: Bir yandan ülkemize gelecek yeni göç dalgalarının engellenmesi, diğer yandan da zaten ülkede bulunan sığınmacıları ırkçı söylemler ve eylemlere karşı korunması ve toplumumuzun sahte politika önerileri hakkında gerçekleri öğrenmesi gerekliliğidir." 

Suriyelilerin dönmeyeceğinin kanıtı 

Muhalif siyasetçilerin Beşar Esad yönetimi ile anlaşıp tüm Suriyelileri geri göndereceği yönündeki söylemlerin ciddi bilgisizliği gösterdiğini öne süren Ömer Özkızılcık, Suriyelilerin geri dönmeyeceğinin kanıtı olarak da Ürdün ve Lübnan örneklerini gösterdi. 

Lübnan’da 855 bin, Ürdün’de 665 bin, Irak’ta 244 bin Suriyeli mülteci bulunduğunu anımsatan Özkızılcık, Beşar Esad yönetimi ile varılan anlaşmaya rağmen bu ülkelerden sadece 10 bin kişinin Suriye'ye döndüğüne dikkat çekti.

İran'a gönderme 

Esad'ın kontrol kolay kontrol edilebilir küçük bir nüfus istediğini ve bilinçli olarak mültecilerin geri dönmesini istemediğini vurgulayan Özkızılcık yazının sonunda sözü tekrar Afganistanlılara getirerek şunları yazdı:

"Türkiye daha fazla mülteciyi kaldıramaz. Dolayısıyla Afganistan’dan gelen mülteci dalgası mutlak surette engellenmelidir. Nitekim Türkiye Afganistan’ın komşusu değildir. Mültecileri kabul etmekte Afganistan’ın komşusu İran ön plana çıkmalıdır. Mevcut durumda İran bizatihi mültecilerin Türkiye’ye geçmelerine yardımcı olması bir sorun olarak görülmelidir. İran sınırına gelen mültecileri otobüslere bindirip Türkiye sınır hattında indirmesi kabul edilemez."

 

"

Etiketler :