Saray geri adım attı: Gazeteler resmi ilan yayımlamaya devam edecek
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde icra sistemi için “sadece elektronik ortamda satış yapılması ve gazete ilanının kaldırılması suretiyle takip masrafları azaltılacaktır” ifadeleri yer alıyordu. Ardından pek çok gazetecilik örgütü, resmi ilan niteliğindeki icra iflas ilanlarının yayın zorunluluğunun kaldırılması ile başta yerel basın olmak üzere gazetelerin nefesinin kesileceği uyarısı yaptı. Bu düzenlemenin yapılması durumunda 800 gazetenin kapanmak zorunda kalacağı, çok sayıda gazetecinin işsiz kalacağı belirtildi.
İkinci pakette yer alacak mı?
Bu itirazlar son olarak Adalet Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısına da taşındı. CHP’li Çakırözer, resmi icra iflas ilanlarının gazetelerde yayımlanma zorunluluğuna ilişkin düzenlemenin ikinci yargılamada yer alıp almayacağını sordu. Çakırözer, “Bundan vazgeçin. Böyle bir adım Anadolu basınını bitirir, halkın haber alma hakkına, özgürlüğüne darbe vurur, gazetecileri işsiz bırakır. Bizleri gerçekleri öğrenme fırsatından mahrum bırakır” dedi.
İlan yayınları devam edecek
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise, ilanların gazetelerde yayımlanma zorunluluğunun kaldırılması planından vazgeçildiğinin sinyalini verdi. Gül, “İcra ilanlarının ya da diğer kararların gazetelerde ilanı hususunda ikinci yargı paketinde herhangi bir düzenlememiz söz konusu değildir. Bu konuda bir düzenleme düşünmüyoruz” dedi. Elektronik ortamda yayınlanması ile sürecin hızlandırılması ile ilgili bir reform düşünüldüğünü belirten Gül, “Gazetelerin yapmış olduğu yayınlar devam edecek” diye konuştu.
Çakırözer, gazeteci meslek örgütlerinin haklı tepki ve uyarıları ile e-resmi ilan planından vazgeçilmesinin sevindirici olduğunu belirten Çakırözer, “Bu plan basın özgürlüğünün nefesini daha da kesecekti. İstenen oldu. Gazetelerin can damarı kesilmeyecek. Gazeteler resmi ilan yayınlamaya devam edecek” dedi.
Vergi borcu şartında kötü haber
Çakırözer, TBMM bütçe görüşmelerinde vergi borcu olan gazetelerin ilan gelirlerine el konulması uygulamasını da gündeme getirdi. Bu uygulamanın gazetelerin temel gelir kaynaklarından birinin kesilmesi anlamına geldiğini belirten Çakırözer’in sorusuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, “Vergi borcu bulunmama şartı aranan konularda herhangi bir değişiklik planlanmamaktadır” yanıtını verdi. Çakırözer, aynı konuyu, dün Cumhurbaşkanlığı bütçesinde de dile getirdi. Çakırözer, gazetelerin ilan gelirlerine el konulmamasını kararın gözden geçirilmesini istedi.
Çakırözer, “Aksi halde Türkiye’de çok sayıda yerel gazetenin kapanmasına, gazetecilerin işsiz kalmasına, hepimizin gerçeklerden haberdar olma hakkımızın elimizden almasına neden olacak. Bu uygulamadan vazgeçilmeli. Ya da gazetelere vergi borçlarını taksitlerle halinde ödeyebilmesi için bir ödeme planı çıkarılmalıdır” dedi.