Sağlıklı beslenme konseyinde skandal: Kebapçı var, hekim yok!

Sağlıklı beslenme konseyinde skandal: Kebapçı var, hekim yok!
Ulusal Beslenme Konseyi’nde, Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu yer alırken, TTB ile TMMOB son dakika operasyonuyla devre dışı bırakıldı

Sağlıklı beslenme politikalarının oluşturmak üzere kurulan Ulusal Beslenme Konseyi’nde, hekimlerin örgütlendiği TTB ile gıda ve kimya mühendislerinin üst örgütü TMMOB’ye yer verilmedi.

“Ulusal Beslenme Konseyi” oluşumuyla ilgili yönetmelik 9 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlandı. Birgün'ün haberine göre, daha önce ilgili kuruluşlara gönderilen taslak yönetmeliğe göre Konsey’de yer alması beklenen TTB ve TMMOB, son dakika operasyonuyla devre dışı bırakıldı.

TMMOB ve TTB Yönetim Kurulları ortak açıklamayla bu duruma tepki gösterdi. Açıklamada, TMMOB ve TTB’nin dışlandığı belirtilerek, “Sağlıklı beslenme politikalarının oluşturulması amaçlanan konseye hekimlerin ve beslenme alanına ilişkin mühendislik disiplinlerin meslek örgütleri olan TTB ve TMMOB’nin alınmamasının kabul edilir bir yanı bulunmamaktadır” denildi.

“BU HATADAN DÖNÜLMELİ”

Sağlık Bakanlığı tarafından 3 Kasım 2018’de gönderilen yönetmelik taslağında TMMOB ve TTB’nin isimlerinin yer aldığının anımsatıldığı açıklama şöyle:

“Her ne olduysa 9 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği’nde isimlerimiz çıkarılmıştır. Sağlık Bakanlığı, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme anlamında gıda güvenliğini göz ardı etmemelidir. Halk sağlığını ilgilendiren bir konu ile ilgili oluşturulan ulusal konseyde konunun muhatabı olan meslek kuruluşlarının temsiliyetinin sağlanması ile ilgili yapılan bu hatadan bir an önce dönülmelidir.”

BAKANLIK KÖTÜ NİYETLİ

Açıklamada, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu, Türkiye Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar ve Tatlıcılar Federasyonu, Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun Konsey’de yer aldığına dikkat çekilerek, “TTB ve TMMOB’ye yer verilmemesi, Bakanlığın konuya bilimsel temelden uzak bir şekilde yaklaştığını göstermektedir. Bakanlığın kötü niyetinin olduğu ortadadır” denildi.

Etiketler :