Sağlık Bakanı'ndan şehir hastanesi açıklaması

Sağlık Bakanı'ndan şehir hastanesi açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz" dedi.

CNN TÜRK’te yayınlanan Hafta Sonu programında Hakan Çelik’in sorularını cevaplayan Bakan Koca şunları söyledi:

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET

Yeni dönemde şiddet uygulayan kişiler karakoldan serbest kalamayacak. Cezalar paraya dönüşemeyecek. Meclis iradesiyle yeni bir düzenleme yapılmalı.

ŞEHİR HASTANELERİ

Yatak sayısının 2023 yılında 150 bin olması hedeflendi. En üst düzeyde eksiksiz sağlık üsleri planladık. Şehir hastanelerini üniversiteler hastanesi yapmayı planlıyoruz. Hastaneler birden fazla üniversite ile işbirliği yapılabilecek. Sağlık Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı hiçbir şekilde borç üstlenme sözleşmesi imzalamamıştır.

SAĞLIK TURİZMİ GELİRLERİNİ ARTTIRMAYI PLANLIYORUZ 

Sağlık turizminde son dönemde ciddi oradan da artış oldu. 1,5 milyar dolar elde ettik. Ancak bunu yeterli bulmuyoruz. 5 kadına kadar çıkarılmasını hedefleniyoruz. Beyin cerrahisi, estetik, göz, organ nakli konularında çok önemli konuma geldik.

ORGAN BAĞIŞI KONUSUNDA TOPLUMSAL BİLİNÇLENMEYE İHTİYAÇ VAR 

Organ bağışı ve organ naklinde geldiğimiz nokta şudur: Daha  daha çok bağış yoluyla yapılmaktadır. Kadavradan olan düşük. Bu da bizim geleneklerimiz etkili. Kadavra noktasında genel bir bilinçlenme olmadığını görüyoruz.

SAĞLIKTA TASARRUF TEDBİRLERİ

Sağlıkta tasarrufun etkili olabileceğini inanmıyoruz. Sağlıkta tasarrufu düşünmek istemiyoruz. Geçen yıl toplam yapılan ameliyat sayısı 13,5 milyon. 2018 yılına 14,7 milyon olarak rakamların olacağını görüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle genel sağlık sigortası yani 81 milyonu kapsayan bir sağlık sistemi olduğunu görmüyoruz. Tüm vatandaşları doğuşundan itibaren kapsayan tek ülke bizim. Diğer bir konu ilaçtır. Ruhsatı olan her ilaç geri ödeme kapsamındadır.

KUR DALGALANMASINI FIRSATA ÇEVİRMEK İSTEDİLER 

Kanser ilaçlarının temin edilememesi konusunu da açıklamak isterim. Dolardaki dalgalanma yer yer bazı firmalar tarafından fırsata çevrilmek istendi. Bunlarla mücadele ettik. Dünyada üretimi bir firma tarafından yapılan 2 ilaçla ilgili Kasım ayında sorun yaşanabileceği ile ilgili ihalesini çıktık. Dolardaki dalgalama nedeniyle daha fazla zam beklentisi olan firma ihaleye girdi sonra yüzde 71 oranında indirim sağladık.

MR ve tomografi başına görüntü sayısı OECD ortalamanın üzerinde. Bununla ilgili bir e-Nabız sistemimiz var. Bundan böyle e-Nabız'da hangi ekime gittiğimi, hangi tetkikleri yaptığımıza online olarak oluşabilmek mümkün.

TÜTÜN TÜKETİMİNDE TEK TİP UYGULAMASINA GEÇİYORUZ 

Uygulamada bazı sorunlar olduğunu görüyoruz. Mecliste destek veren vekillerimize de teşekkür ediyorum. Türkiye'de ilk kez tek tip sigara uygulamasına geçiyoruz. Cumhurbaşkanımızın onayından sonra devreye girecek. Biz yeni dönemde çapraz denetimlerimiz söz konusu. Yer yer uygulamada sorunlar ve kapalı alanda istismarlar olduğunu gördük. İncelemelerimiz daha yoğun devam edecek. Toplumu bilinçlendirici yaklaşımları, bir eylem planı dahilinde yapacağız.

Etiketler :