'SADAT'ın TSK'nin bilgilerini yurt dışına çıkarması suç teşkil ediyor'

'SADAT'ın TSK'nin bilgilerini yurt dışına çıkarması suç teşkil ediyor'
Gayrınizami harp eğitimleri verdiği ve AKP'ye yakınlığıyla bilinen SADAT'ın resmi sitesindeki iş ilanları kaldırılırken, hukukçular, eski TSK personellerinin, teknik ve mekanik bilgilerini para karşılığında başka bir ülkede kullanmasının suç teşkil edebileceği yorumu yaptı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Barış Terkoğlu'nun bugün yayınlanan "SADAT'ın kayıp iş ilanları" başlıklı yazısında, AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve emekli generaller tarafından kurulan SADAT'ın, daha önce yayınladığı iş ilanlarını sildiği ortaya çıktı.

Daha önce yayınlanan iş ilanlarına ulaşan Terkoğlu, "İlki şu başlığı taşıyor: 'Nizami, Gayri Nizami ve Özel Harekât Eğitmeni Personel Alımı Duyurusu'

SADAT, bu ilanı tam da Ortadoğu’da suların ısındığı, cihatçı oluşumların öne çıktığı dönemde vermiş. Tarihi 28 Eylül 2012. Personelin aranan özellikleri arasında 'iyi derecede İngilizce ve Arapça bilme' dikkat çekiyor.

SADAT, eğitimin 'yabancı devlet silahlı kuvvetlerine ve güvenlik güçlerine' verileceği bilgisini vermiş. İlanın muhatabı ise '45 yaşından genç eski TSK mensupları'.

Birkaç ay sonra, 21 Mayıs 2013 tarihli ikinci iş ilanı daha da ilginç…

'Hummer Jip ve Rus Yapımı Tank Bakım Onarımında Çalışacak Teknisyen Alınacaktır' başlığını taşıyor.

İlanın ayrıntılarında şu ifade var: “SADAT AŞ’nin dost ve müttefik ülkelerde yürüteceği Hummer Jip ve Rus yapımı Tank (T-54, T-55, T-62, T-72) bakım - onarım ve yenileme hizmetlerinde çalışacak uzman teknik personel alınacaktır.” Aranan özellikler bölümünde yine '40 yaşından gün almamış, çok iyi derecede İngilizce veya iyi derecede Arapça bilen' ifadeleri dikkat çekiyor" diyerek iş ilanlarındaki detayları aktardı.

Öte yandan açılan iş ilanlarının hukukçular tarafından yorumlandığını belirten Terkoğlu yazısında, SADAT'ın özel bir kuruluş olduğuna dikkat çekerek, "Türk ordusunda bu personele verilmiş çok özel savaş ve silah bilgilerini, teknik ve taktik birikimi, yurtdışına satıyor. Konuştuğum kimi askeri hukukçular bu bilgilerin yurtdışına çıkarılmasının suç sayılabileceğini söyledi. Anlattıklarına göre bu faaliyetin, hem Askeri Ceza Kanunu’nda hem de Türk Ceza Kanunu’nda karşılığı var.

Bir hukukçu şu yorumu yaptı: SADAT’ın yurtdışına ihraç ettiği ürün; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik ve teknik bilgisidir. Bu bilgileri hangi sebeple olursa olsun yurtdışında yabancılara ulaştırmak casusluk suçunu oluşturabilecek niteliktedir. Ayrıca Türkiye bir NATO ülkesidir. Bu bilgiler içerisinde NATO teknik ve taktikleri de vardır. Bu bilgilerin NATO üyesi olmayan 3. ülkelere ulaştırılması da NATO anlaşmasına açıkça aykırıdır” dedi.