Sabiha Gökçen'de uçak pistten çıktı: 3 ölü, 179 yaralı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda bir uçak sert bir biçimde pistten çıktı. Olay yerine itfaiye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kazada 3 kişi yaşamını yitirdi, 179 kişi yaralandı.

Sabiha Gökçen'de havaalanı uçuşa kapatıldı. Uçağın 3'e böldüğü görülüyor.

Edinilen ilk bilgiler uçağın iniş esnasında sert bir şekilde pistten çıktığı yönünde. Uçağın İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus uçağı olduğu bildirildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanı'ndan açıklama

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kazada 3 yurttaşın yaşamını yitirdiğini ve 179 yaralının da tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi: 1 ex geldi

Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Recep Demirhan, tv100'de bağlandığı canlı yayında hastaneye 22 kişi getirildiğini, bir kişinin ölü olduğunu 21 kişinin tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

Demirhan ayrıca, hastaneye gelenler içinde durumu ağır olduğu belirtilen pilotların olmadığını da belirtti.

Pilotlar Derneği Başkanı'ndan ilk açıklama

Pilotlar Derneği Başkanı Necmi Ekici, pistte biriken suyu temizleyecek zaman olmadığı için kazanın gerçekleşmiş olabilir tahmininde bulundu. Necmi Ekici, "Uçağın 3'e bölünmüş olmasında sorun yok. Uçaklar, bu şekilde tasarlanıyor. Önemli bir yaralı ve can kaybının olmamasının sebebi 3'e bölünmesi" dedi. Ekici ayrıca, pilotaj hatasının da olmadığını düşündüğünü ifade etti.

Vali Yerlikaya ve Ulaştırma Bakanı'ndan açıklama

Vali Yerlikaya, "İzmir-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan kısa bir süre sonra pistten çıkmıştır." ifadelerini kullandı. Valilik, 21 yaralının çevre hastanelere sevk edildiğini bildirdi. Kazada yaralanan iki pilotun durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan ise, uçakta 177 yolcunun bulunduğunu ve can kaybı olmadığını açıkladı. Turhan, yaralılara ilk müdahalenin pistte yapıldığını da belirtti.

Bakan Turhan, "Yaralılardan bazıları kendi imkanlarıyla uçaktan ayrıldı bazılarını da acil servis ekiplerimiz uçağın içerisinden çıkarmaya çalışıyor." dedi.

Validen bir açıklama daha

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya şunları söyledi:

"18.30 sularında yolcu uçağı, kötü hava koşyulları nedeniyle piste tutunamıyor, 50-60 metre sürükleniyor ve 30 metrelik yükseklikten düşüyor. 175 yolcu 2 bebek, 6 mürettebatımız var. Civardaki hastanelere 120 yaralı taşıdık."

Uçuşlar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Sabiha Gökçen'de uçağın pistten çıkması nedeniyle uçuşların İstanbul Havalimanı'na yönlendirildiğini bildirdi.

Telsiz konuşmaları ortaya çıktı

Ekiplerin kazaya müdahalesi sürerken telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

Uçak inmeden önce kule görevlisinin başka bir uçağın pilotuna da yaptığı anons dikkat çekti. Kule görevlisinin, "10 dakikalık operasyonu keseceğiz çünkü yaklaşmadaki rüzgarla yer rüzgarı arasında bir takım tutarsızlıklar var" anonsu yaptı.

Kule: "Pist değişecek muhtemel 2,4 pist olacak dinlemede kalın şu an için 10 dakikalık operasyonu keseceğiz. Çünkü yaklaşmadaki rüzgarla yer rüzgarı arasında bir takım tutarsızlıklar var. Pas geçen trafiklerimiz fazla malumat dinlemede kalın arayacağım"

Kule pistten çıkan uçağın pilotuna: 87R merhabalar, sizden önce inen trafiğimiz kuvvetli kuyruk rüzgârı (tail-wind) rapor etti

Kule: Sizden önceki trafik pas geçti

THY: Tüm seferlerimiz iptal edilmiştir

Konuyla ilgili olarak THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, "İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda özel havayolu şirketine ait bir uçağın pistten çıkması nedeniyle ilgili meydanda uçuş operasyonları havacılık otoritesi tarafından ikinci bir bildirime kadar durdurulmuştur. 5 Şubat tarihli Sabiha Gökçen Havalimanı kalkışlı ve varışlı tüm seferlerimiz iptal edilmiştir. Misafirlerimiz uçuşları ile ilgili durumu web sitemiz yada çağrı merkezimiz aracılığıyla öğrenebilirler. Yaşanan olay nedeniyle derin üzüntü duyuyor; uçakta bulunan yolculara, uçuş ekibine ve Türk sivil havacılığına birlikte katkı sağladığımız havayolu şirketine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" denildi.

Pegasus'tan ilk açıklama

Pegasus Hava Yolları, İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda pistten çıkan uçak nedeniyle can kaybı bulunmadığını, yaralı yolcuların hastanelere sevk edildiğini bildirdi.

Pegasus Hava Yolları'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "İzmir Adnan Menderes-Sabiha Gökçen seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. An itibarıyla, can kaybı bulunmuyor, yaralı yolcularımız hastanelere sevk ediliyor. Gelişmelerle ilgili bilgi verilmeye devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler