Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov: Suriye'den Türkiye ve Irak'a petrol taşınıyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov: Suriye'den Türkiye ve Irak'a petrol taşınıyor
Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Rus istihbaratının düzenli olarak Suriye'nin doğusundan Türkiye ve Irak'a giden petrol konvoyları tespit ettiğini açıkladı.

Gerasimov, "Rus istihbarat araçları, Suriye'nin doğusundaki uluslararası koalisyon güçlerinin kontrol ettiği bölgelerden Türkiye ve Irak topraklarına giden, petrol tankerlerinden oluşan konvoyları düzenli olarak tespit ediyor" dedi.

'PETROL GELİRİYLE IŞİD MİLİTANLARI FİNANSE EDİLİYOR'

Sputnik'te yer alan habere göre yabancı ülkelerin askeri ataşelerine verdiği brifingde konuşan Gerasimov, petrol satışından elde edilen gelirin IŞİD militanlarının finansmanında kullanıldığını vurguladı.

ABD, SURİYE'DE SÖZDE KÜRT DEVLETİ KURMAYA ÇALIŞIYOR'

Gerasimov ayrıca, ABD'nin Suriye'de Şam'dan bağımsız bir sözde Kürt devleti kurmaya çalıştığını kaydetti.

Gerasimov sözlerini şöyle sürdürdü: "ABD'nin Suriyeli Kürtlerle işbirliği yaptığı, merkezi hükümetten bağımsız bir sözde devlet yapısı kurmaya çalıştığı Fırat'ın doğusundaki durum, giderek daha kötüye gidiyor. Halihazırda, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu adını verdikleri yapı için hükümet kuruyorlar. Silah ve askeri teçhizat tedarik ederek Kürtlerin ayrılıkçı eğilimlerini pekiştiren ABD, Kürtlerin Arap kabilelerine karşı zor kullanmasına da izin veriyor."

'RUS-TÜRK İDLİB MUTABAKATINDA OLUMLU SONUÇLAR ALINIYOR'

Gerasimov, brifing sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Eylül'de Soçi'de imzaladığı İdlib'de silahsızlandırılmış bölge kurma mutabakatının uygulanma süreci hakkında da bilgi verdi.

Süreçte olumlu sonuçlar elde edildiğini anlatan Gerasimov, "Elbette tüm faaliyetlerin belirlenen sürelerde tamamlanması başarılamadı ancak önemli olan nokta, olumlu sonuçlar elde ediliyor olması. Silahsızlandırılmış bölgenin kurulmasının ardından militanların ateşkes ihlallerinde belirgin bir düşüş yaşandı. Bu, Suriye krizini barışçıl yoldan çözmeyi hedefleyen Astana formatındaki faaliyetlerin etkisini bir kez daha kanıtladı" ifadelerini kullandı.

Gerasimov, İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durumun en sorunlu konulardan biri olduğunu, zira Suriye topraklarındaki teröristlerin son büyük kalesinin bu bölgede bulunduğunu sözlerine ekledi.

İlgili Haberler
Etiketler :