Reza’ya Ödül Veren TiM'e Çifte Şok!

Reza’ya Ödül Veren TiM'e Çifte Şok!
17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’a ödül veren Türkiye İhracatçılar Meclisi, Çobançeşme’deki binasına ruhsat alamadı.Binanın olduğu 200 dönümlük arazinin 140 dönümünün de başkasına...

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının kilit ismi Reza Zarrab’a ödül veren Türkiye İhracatçılar Meclisi, Çobançeşme’deki binasına ruhsat alamadı.

Binanın olduğu 200 dönümlük arazinin 140 dönümünün de başkasına satıldığı ortaya çıktı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) başı dertte. 17 Aralık yolsuzluk rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ve Boğaz’a yaptığı kaçak yapılarla gündeme gelen Reza Zarrab’a ödül veren Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) İstanbul Çobançeşme’deki merkez binası kaçak çıktı. TİM yetkilileri, 1996 yılından bu yana ruhsatsız olan binaya ruhsat almak için girişimler başlattı. Ancak yetkililer bina için ruhsat alamadı. Yetkililer, ikinci büyük şoku ise binanın bulunduğu arazi ile ilgili yaşadı.

2 MİLYAR DOLARLIK RANT

Dış Ticaret Kompleksi’nin üzerinde bulunduğu ve yaklaşık 200 dönüm olan arazinin 140 dönümünün İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından pazarlama şirketi Evkur’a verildiği ortaya çıktı. Evkur’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Evkur, İBB’ye başka bir bölgeden arazi verdi. Buna karşılık da Çobançeşme’den bir arazi talep etti. Bunun üzerine İBB, TİM’in binasının bulunduğu arazinin 140 dönümlük bölümünü Evkur’a tahsis etti. Arazi üzerine bir cami yapılacak. Ayrıca özel 3 emsal inşaat hakkı verilerek 2 milyar dolarlık bir rant yaratıldı. İhracatçılar ise kendi arazileri içerisinde bulunan kısmın ruhsatlandırılmasına rağmen Türkiye’yi dünyada temsil eden bir kurumun binasının kaçak durumda kalmasını eleştirdi. İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “2023 yılı ihracat hedefi koymuş bir kurumun ruhsatsız binada oturması bile komedi. Bir de buranın çanak-çömlek satan birine verilmek istenmesi ayrı bir trajedidir” dedi.

TÜRKİYE’NİN AYIBI

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve İnci Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise; 20 yıldır kaçak durumda olan binaya bir türlü ruhsat alınmamasını Türkiye’nin ayıbı olarak niteledi. Tanrıverdi, “Bunun çözülmesi lazımdı. Ruhsat sorunu çözülmediği için şu an yeterli gelmeyen birimleri büyütmekte zorluk çekiyoruz. Konferans ve toplantı salonumuzun kapasitesi yetmiyor. Bunları imkanlarımız doğrultusunda kendi arazimizde yapabilecekken şu an toplantılarımızı otellerde düzenliyoruz. Bu ruhsat işinin bir an önce çözülmesi gerekiyor” dedi.

Bora ERDİN