Reuters'tan Faiz Tahmini!

Reuters'tan Faiz Tahmini!
Reuters anketine katılım sağlayan ekonomistler, Merkez Bankası'nın politika faizini perşembe günü repo faizini 250 puan artışla yüzde 20'ye yükselteceğini belirtti.

İngiliz haber ajansı Reuters'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, yüzde 17.5 seviyesindeki politika faizinde artışa gidileceğini öngördü. Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir haftalık repo faizini 250 puan artışla yüzde 20'ye çekerek devam etmesi bekleniyor.

Ankette sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan, ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekliyor.

ARTIŞ BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI

TCMB, Haziran ve Temmuz aylarında 900 baz puanlık faiz artışıyla politika faizini yüzde 17.5 çekmiş, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar kademeli sıkılaşmanın devam edeceğini söylemişti. Fakat yapılan faiz artışı, vergi artışları ve TL'nin değer kaybı sebebiyle yükselen enflasyonun yanında beklentilerin oldukça altında kaldı. TCMB faiz kararlarını sıkılaştırma içeren diğer adımlarla destekledi.

Aralık ayına kadar politika faizinin yüzde 30 seviyesine yükseleceğini tahmin eden HSBC araştırma notunda bu seviyenin altında faiz artışı döngüsünün bitme riskinin olduğunu belirtti ve ekledi: "Reel politika faizinin negatif gerçekleşmeye devam ettiği bir ortamda, mütevazı politika faiz artışları makroihtiyati sıkılaştırma ile desteklense bile, kalıcı dezenflasyonun sağlanma ihtimali düşüktür."

FAİZ ARTIŞININ DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Temmuz ayında yüzde 47.8 seviyesine yükselen enflasyonun sonraki aylarda yükselişine devam etmesi ve yıl sonunda yüzde 60 seviyelerine ulaşması bekleniyor. TL büyük bölümü seçimlerin ardından olmak üzere yılbaşından beri değer kaybı yüzde 31.1 seviyesinde bulunuyor.

Reuters anketine göre de TCMB'nin önümüzdeki aylarda faiz artışlarına devam etmesi bekleniyor. Ankette 2023 sonu faiz tahminlerinin medyanı yüzde 25 seviyesinde bulunuyor. Tahminler yüzde 20 ile yüzde 30 bandında yer alıyor.

SEÇİM SONRASI SATIŞLAR DEVAM ETTİ

Erdoğan'ın yakın zamana kadar uyguladığı politikalar sonucunda TCMB, 2021 yılında yüzde 19 seviyesinde bulunan bir haftalık repo faizini yüzde 8.5'e kadar indirmişti. Seçim öncesi yüksek enflasyona rağmen faizler düşük tutulurken, TL'nin değerinin daha da düşmesini engellemek için TCMB rezervleri kullanılıyordu. Seçim sonrasında ise döviz satışları devam etse de sistem daha şeffaf bir hale getirildi.

KKM KARARI SONRASI ÇARPICI İDDİA! FAİZLER NE KADAR ARTACAK?

TCMB 125 milyar dolara yaklaşan kur korumalı mevduat hesaplarının (KKM) TL mevduata geçişine yönelik bankalara hedef belirleyerek ilk kez KKM'nin azaltılmasını amaçlayan adımını bu haftasonu atarken, bankacılara göre bu karar faiz artışlarının sınırlı kalmaya devam edeceğinin de göstergesi.

TCMB beklentilerin altında kalan 900 baz puanlık faiz artışı ardından Cevdet Akçay, Fatih Karahan ve Hatice Karahan'ın da katıldığı yenilenen kadrosuyla alacağı faiz kararını Perşembe günü saat 14.00'da açıklayacak.

Bankalara, vadesi dolan Kur Korumalı Mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

Resmi Gazete'de yayımlanan merkez bankası kararına göre, dönüşüm oranı TL'den açılan KKM'ler için yüzde 50, dövizden açılan KKM'ler için yüzde 5 olarak belirlendi.

Bu kararla örtülü bir faiz artırımı yapıldığını söyleyen Finansal Danışman Tuncay Turşucu, "Bu sistem zaten çok fazla sürdürülemez bir sistem. Türkiye'nin bir şekilde buradan bir çıkış yapması lazımdı. İlk defa bununla ilgili bir adım atılmış oldu en azından. Mevduat faizinde bir yükselişi tahmin ediyoruz en az bir yüzde 40'a kadar tahminler var. Faiz artırımı bankalar üzerinde yapılıyor aslında bence hafta sonu alınan bu kararla Türkiye'de bir faiz artırımı yapıldı. Örtülü bir faiz artırımı." dedi.

KKM'den çıkan paranın dövize gitme riskine karşı da önlem alındı. Döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları 4 puan artırıldı.

KKM'den çıkışın 2-3 yıl sürebileceğini belirten TOBB ETÜ Öğretim üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, "Sonuç olarak ne olacak KKM vadesi dolan mudi KKM'de kalabilir ya da dolar almak isteyebilir. Mevduat faizlerinin nereye kadar yükseleceğini görücez ben öyle 50'ler üzerinde mevduat faizi olacağını düşünmüyorum açıkcası ama 40'lar civarında mevduat faizi olabilir. Kademe kademe de olsa bu KKM'den cıkış sürecektir. 2-3 yılda anca olacağını düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

KKM'nin toplam büyüklüğü 11 Ağustos haftasında 3 trilyon 357 milyar liraya ulaştı. Dolar bazında büyüklük 124 milyar 742 milyonu buldu.

Toplam mevduatlar içinde KKM'nin oranı yüzde 26,13,, dövizin oranı yüzde 41,91 ve TL'nin oranı yüzde 31,95 seviyesinde.

Uzmanlar yapılan düzenleme ile Kur korumalı mevduattan çıkış için ilk adımın atılmış olduğunu ifade ediyor.