Putin: ABD'nin 755 diplomatı Rusya'dan gidecek

Putin: ABD'nin 755 diplomatı Rusya'dan gidecek
ABD'nin Rusya, Kuzey Kore ve İran'a yaptırım kararı almasının ardından Rusya'dan çok sert bir hamle geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin, "755 diplomat 1 Eylül'de evinin yolunu tutacak" dedi.

Vesti TV’ye konuşan Putin, Donald Trump’ın yaptırım hamlesinden sonra Washington’a ultimatom verdi. Putin, ABD’nin Rusya’da bulunan diplomat ve resmi görevli çalışanlarının sayısının azaltılmasını istedi. “1000’den fazla ABD görevlisi hala Rusya’da çalışıyor ve bunların 755’i Rusya Federasyonu’nda çalışmayı tamamlaması gerekiyor” derken, bu 755 diplomat ve temsilcinin 1 Eylül itibariyle ülkede barınmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Putin başka hamleler de yapabileceğini söylerken, “Buna bugün karşıyım. Bir şeylerin iyi yönde değişmesini bekliyorduk fakat beklediğimiz değişim bir süre gelmeyecek. Moskova ve Washington, birlikte bir şeyler başarmaya çalışıyordu” dedi.

Trump’ın Kuzey Kore, İran ve Rusya’ya uygulama kararı aldığı yaptırımlar için henüz resmi imzalar atılmasa da başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere gerek diplomatik gerekse de ekonomik açıdan büyük tepki çekmişti. Geçtiğimiz hafta Rusya’nın üst düzey siyasetçileri yaklaşık 455 ABD’li diplomatın ülkeden gönderileceğini açıklamasının ardından gelen Putin’in ifadeleri ABD basınında gündem oldu.

Putin’in bu hamlesinden sonra ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ismini açıklamayan bir yetkili Reuters’a konuştu. Yetkili, “Üzücü” açıklamasını yaparken, “Biz bunun bizde yaratacağı etkiyi ve nasıl cevap vereceğimizi çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Öte yandan Putin’in açıklamasının ardından ABD’nin eski Rusya büyükelçisi Michael McFaul Twitter üzerinden, “Bizim Rusya üzerinde 755 diplomatımız yok. Eğer gerçekten bu kadar insanı sınırdışı etmek isterlerse Rusya’nın vize başvurularını yavaşlatmak gerek” dedi.

Etiketler :