Prof. Dr. Ünal: 4. pik başladı ve içindeyiz

Prof. Dr. Necmettin Ünal ve Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, artan vaka sayılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Ünal, "Biz 4. pike girdik, 4. pik başladı ve içindeyiz" diye konuşurken, Prof. Dr. Ceyhan, "Aktif vaka sayımız 1 milyonun üzerinde" diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, Halk TV'de Fatma Nur Ak ile Haberler'e konuk oldu. Koronavirüs vakalarındaki artışı değerlendiren Prof. Dr. Ünal, "Biz 4. pike girdik, 4. pik başladı ve içindeyiz" dedi.

Prof. Dr. Ünal şöyle konuştu:

4. pikte başladıysa ve bunun artacağını, özellikle bayramın yansımasında bunun olacağını düşünürsek, pikin içinde olduğumuzu da göz önüne alarak her türlü önlemi almak mecburiyetindeyiz. Pik ile ilgili önlemleri almadığımız taktirde öncelikle vakalar sonrasında hastaneye yatışlar sonrasında yoğun bakıma yatışlar takibinde de ölümler artacaktır. 

'Delta varyantı ile gelenler var bunların bir çoğu aşı olmamış kişiler'

Biz biliyoruz ki tüm aşılar tüm varyantlara etkili. Yeni çıkan varyantlara etki oranı düşüyor. Bununla ilgili değişik araştırma sonuçları var. Delta varyantına karşı aşıların etkinliğinde bir azalma var. Hastalığın ve ölümün azalmasında oldukça etkililer dolayısıyla aşı olmayı engelleyici bir durum yok. Bu aşılara devam etmek mecburiyetindeyiz. Hastanelere delta varyantı ile gelenler var bunların bir çoğu aşı olmamış kişiler. 

Prof. Dr. Ünal, "Yaşadıklarımız Temmuz'da kaldırılan tedbirlerin sonucudur" dedi. 

'Önlemleri kaldırırken vakaların düşmesini mi bekliyorduk?'

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise, "Önlemleri kaldırırken bir taraftan vakaların düşmesini mi bekliyorduk? Böyle bir şey mümkün değil" diye konuştu. 

Prof. Dr. Ceyhan şunları söyledi:

Bir tarafta delta virüsü hızla dolaşırken, bir taraftan biz sınırları açıyoruz, uyguladığımız kısıtlamaları kaldırıyoruz, maskesiz günler sinyali veriyoruz... Vakaların artacağı belliydi. Bundan sonra da artışın devam etmesini bekliyoruz. Özellikle Ruslarla aynı otellerde kalan, kapalı mekanlarda yemek yiyen insanlar illerine dönüyorlar. Oralarda yeni odaklar oluşturacaklar. Yapabileceğimiz şeyler çok belli. Birincisi aşılama. Aşılamada maalesef yanlış bir algı var, bu devlette var. 

İki doz aşılamada verilen rakam yanlış 

İki doz aşılamada yüzde 36 civarında bir rakam veriliyor. O doğru değil. Çünkü toplam nüfusa bölerek hesaplamak lazım. Böyle böldüğünüz zaman yüzde 24 iki doz aşı yapmışız. Bu da toplumun yaklaşık 4/1'i. 

Ne yapmak gerekiyor? 

Vaka sayısını indirmemizin tek yolu var o da devletin kısıtlaması. Halkın da maske ve mesafelere uyması. Tamamen artık devletin elinde. Ya bazı kısıtlamalar getirecek vaka sayılarını kontrol altına alacak ya da bu şekilde devam edecek biz vakaların daha çok arttığını, ölüm sayılarının daha çok arttığını göreceğiz.

'Aktif vaka sayımız 1 milyonun üzerinde'

Yeni tablo ile birlikte aktif vaka sayısını hesaplamak mümkün değil ancak artış hızına baktığım zaman, yüz bini yeniden geçti. Bu salgın biliminin kuralıdır. Siz böyle bir salgın hastalığın ancak 10'da 1'ini tespit edebilirsiniz. Böyle baktığımız zaman şu anda toplumda aktif vaka sayımız 1 milyonun üzerinde bu da 1 milyon kişi ülkemizde virüs pozitif ve bulaştırma potansiyelinde dolaşıyor aramızda.