Prof. Dr. Oğuz Oyan: Çalışanlar için yıkım yılı olacak

Halk TV ekranlarında yayınlanan "Günün Raporu" programında Fatih Ertürk'ün konuğu Prof. Dr. Oğuz Oyan oldu. Oyan, önümüzdeki yılın enflasyon açısından 'kayıp bir yıl' olacağını ifade ederek, "Ücretliler açısından yıkım yılı ücretlerinin sürekli eridiği bir yeni yıl" dedi.

Halk TV ekranlarında yayınlanan "Günün Raporu" programında Fatih Ertürk'ün konuğu Prof. Dr. Oğuz Oyan oldu.

TÜİK'in enflasyon rakamlarıyla ilgili konuşan Oyan, TÜİK'in 'kuyumcu hassasiyetiyle' hesap yaptığını ifade etti. Oyan bu konuda, "Rakamlarla oynandığı çok açık" dedi.

TÜFE ve ÜFE arasındaki farkın da açıldığını belirten Oyan, "Kritik mesele ÜFE, üretici fiyatları henüz TÜFE'ye tam yansımamış gözüküyor, TÜİK'in rakamlarını kabul edersek" ifadelerini kullandı.

2022 için yeniden değerleme oranlarını %36,2 açıklandığını ve bunun AKP'nin açıkladığı en yüksek yeniden değerleme oranı olduğunu ifade eden Oyan, "Burada bir samimiyetsizlik var, çifte standart var" dedi.

Oyan, bahsettiği 'çifte standart'ı ise şu cümlelerle açıkladı:

"Bir taraftan asgari ücreti psikolojik sınırın altında tutarak, '%20'yi aşmadı' diyerek, önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın politik faizi aşağı çekmesinin zeminini tutmaya çalışıyorlar. İkincisi ve daha önemlisi, her türlü emekli maaşları, ücret, maaş artışlarını sınırlamak açısından da enflasyonu sınırlıyorlar. Biliyorsunuz, özellikle emeklilik maaşında doğrudan yansıma var"

Oyan, enflasyonun daha da artacağı bir konjonktüre girildiğini ifade ederek, "Dünyada MTR fiyatları yükseliyor. Hem oradan gelen bir artış var hem de kur üzerinden gelen bir artış var" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yılın enflasyon açısından 'kayıp bir yıl' olacağını söyleyen Oyan, "Bu tabi bize başka bir şey gösteriyor, ücretliler açısından yıkım yılı. Yani ücretlerinin sürekli eridiği bir yeni yıl. Bu ortamda nasıl seçim yapacaklar, yapabilirler mi gibi bir takım sorular ortaya çıkıyor. İktidar aslında duvara toslamış durumda" dedi.