Prof. Dr. Melih Us: Sokağa çıkma uygulaması tamamen kaldırılmalı

Kalp Damar Cerahi Uzmanı Prof. Dr. Melih Us coronavirüsün hala önemli bir risk olduğunu söyledi, uyarılarda bulundu.

Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Melih Us Halk TV'de Şule Aydın'ın sunduğu Haber Masası programına bağlandı.  Us, yaşlılara verilen sokağa çıkma yasağını doğru bulmadığını söyledi. Salgının hala risk oluşturduğunu belirten Us, bütün tedbirlere devam etmemiz gerekiyor dedi.

Bağlantının tamamı şöyle:

Hafta sonu sıcaklıklar çok yüksek olacak. Pazar günü yaşlılar için sokağa çıkma izni var ancak tanisyon, kalp rahatsızlıkları bulunanlar ne yapmalı? 

"Benim önerim bu sokağa çıkma uygulamasının tamamen kaldırılması. Çünkü risk devam ediyor. Salgın hala devam ediyor. Yaklaşık 30 bin civarında hasta vakamız var. Salgını 65 yaş ve üzeri grupla 20 yaş altını evde tutarak biraz engelleyebildiğimizi düşünüyorum. Biraz daha sabredip hiç dışarı çıkmamalılar. Böyle bir risk varken ve bu kadar da sabretmişken bence çıkmasınlar. "

Tansiyon, kalp rahatsızlığı gibi sorunları olanlar için sık sık yürüyüş öneriliyor...

"Tabi ki yürüyüş yapmaması da, dışarı çıkmaması da iyi bir şey değil. Ama burada bizim önceliğimiz şu anda bu değil. Bir tarafta ölümcül bir virüs var ve bu yaş grubunda bu riskin yüksek olduğunu biliyoruz. 1 ay yürüyemese bu hastalar bunu daha sonra telafi edebilir. Ancak virüsü telafi edemez. Dolayısıyla evde kalabildikleri kadar kalsınlar. Ben onca süre evde kalıp 1-2 saat yürüyüş yapmanın yalnızca psikolojik bir yararı olduğunu düşünüyorum. Kimse önlemlerin devam ettirilmesi gerektiğini dinlemiyor. Bu hafta birçok yerde maskesiz insanlar gördük. 

Bu rahatlamaların sebebi AVM’lerin, kuaförlerin açılması olabilir mi? Bu adımların toplumda salgının artık kontrol altına alındığı kanısını doğurduğunu düşünüyor musunuz? 

Düşünüyorum ve çok da tehlikeli buluyorum. Salgın daha Türkiye’de bitmedi. Bakın Almanya gevşetmeleri kontrollü bir şekilde yaptığı halde vaka sayısında tekrar artış başladı. Yani sonuçta yetkili ve uzmanlar olarak bir şeyler söylüyoruz. Bana gelen sorulardan bir tanesi AVM’ler açıldı ancak parka gidemiyoruz. Lütfen gitmeyin. Bu işin açık havası kapalı havası yok. Bu virüs insandan insana geçiyor. Dün bir parkın girişinde 225 kişi saydım. Parkların kapalı olması da yeterli değil insanlar sokaklarda geziyor. Bütün tedbirlere devam etmemiz lazım. Yoksa bu iş bitmeyecek. Bu işler gevşerse ikinci dalga da olur."

Etiketler :