Prof. Dr. Cangöz: 65 yaş üstü vatandaşlar 'öğrenilmiş çaresizlik' yaşayabilir

Prof. Dr. Cangöz: 65 yaş üstü vatandaşlar 'öğrenilmiş çaresizlik' yaşayabilir
Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Cangöz 65 yaş üstü vatandaşların evde kalmaya devam etmelerinin önemli psikolojik sorunlara yol açabileceğini söyledi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Cangöz Halk TV'de Şule Aydın'ın sunduğu Haber Masası'nda 65 yaş üstü vatandaşların evde kaldıkları süre boyunca oluşabilecek psikolojik sorunları değerlendirdi.

Cangöz şunları söyledi:

"Uzayan sürecin yarattığı psikolojik duruma gözlerimizi kapatmamız mümkün değil. Bunun adı psikolojide öğrenilmiş çaresizlik. Bir birey yaşamının belirli bir döneminde davranışlarıyla sonuçları kontrol edemediği bir dizi yaşantıdan geçerse, bir süre sonra ona tüm gerekli olanaklar sağlansa bile fiziksel olarak potansiyeli olsa bile, eski şekilde davranmaktan çekinebilir, eylemsiz kalabilir. Yaşlı bireyler bu süreci titizlikle doğru yapılması gerektiğini yaptılar. Ama beklenen sonuçları bir tülü alamadılar. Yani öğrenilmiş çaresizlik yaşamaya başladılar. Öğrenilmiş çaresizliğin doğal bir sonucu da kendileri için de bu önlemler kalktığında bu bireylerin eylemsiz kalabileceklerinden sosyal hayata rahatlıkla uyum sağlayıp rutinlerine dönebileceklerinden endişemiz var.

Uzun süren belirsizlikler bireylerin kaygı düzeyini arttırır. Bu yalnızca yaşlı bireyler için değil gençler için de geçerli. Yaşlı grup da ise kaygı yükselmesi ona bağlı kontrol kaybı öfke patlamalarına neden olur. Tedaviyi reddetme, sağlıklı alışkanlıklarından vazgeçme eğiliminde olabilirler. 

65 yaş üstü bireyler, toplumun en bilge olması gereken grubunu oluşturmaktadır. Ben 65 yaş üstü bireylere bu süreçte olması gerektiği gibi biraz daha sabır diliyorum."

Etiketler :