Prof. Doğan Yaşar uyardı: 2025'te büyük bir su sorunu çekebiliriz

İzmir’de Aralık ayı boyunca metrekareye 197,9 mm yağış ölçülerek, 2021 yılından bu yana en yüksek yağış oranına ulaşıldı. Ancak bu yağışların, İzmir'in içme suyu ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'na beklenen etkiyi yapmadığı ifade edildi. 1 Aralık tarihinde barajın doluluk oranı yüzde 11,2 iken, ay sonunda bu oran sadece yüzde 12,29’a çıkabildi.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, yeni yılın ilk ayında, özellikle Ocak ve Şubat aylarında yağışların artacağına ancak bu yağışların barajları doldurmayacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Yaşar, "2025 yılı güzel yağışlı bir yıl olabilir, ancak ilk iki ay oldukça soğuk geçecek. Son 50-60 yılın en sert kışını yaşamaya başladık. Soğuk hava, yağış miktarını azaltıyor" dedi.

İZMİR İÇİN SU SORUNU BÜYÜYECEK

Prof. Dr. Yaşar, İzmir için su sorununun bu yıl daha da derinleşeceğini belirtti. "Bu yıl büyük bir su sıkıntısı yaşanacak. Eğer Nisan ayında barajlardaki doluluk oranı yüzde 25’lere çıkarsa, bu çok iyi bir gelişme olur" ifadelerini kullandı.

YERALTI SUYU KULLANILACAK AMA ZORLUKLAR ARTACAK

Su seviyelerinin düşük kalması halinde yeraltı sularına başvurulacağını belirten Yaşar, bu durumun beraberinde ciddi zorluklar getireceğini söyledi. "Kuyularda su seviyesi çok düşmüş durumda. Derine inildikçe daha fazla enerji harcanıyor ve ağır metaller çekiliyor. Bu metallerin temizlenmesi de ekstra maliyet oluşturuyor" diyen Yaşar, İzmir’in suyu zaten pahalı kullandığını ve yeraltı sularının da daha pahalı hale geleceğini vurguladı.

56.png

SU KULLANIMINDA BİLİMSEL YAKLAŞIM ZORUNLU

Prof. Dr. Yaşar, suyun bilimsel bir şekilde kullanılmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Yeni su kaynaklarının yaratılmasının gerektiğini ifade eden Yaşar, "Tahtalı Barajı 2008’de yüzde 2 doluluk oranına düşmüştü. Bu yıl, 1970, 1992 ve 2008 yıllarındaki kuraklık oranları ile benzer bir dönemi yaşayabiliriz. Nüfus artışı ile birlikte yeni su kaynaklarına ihtiyaç var. Ayrıca, su kayıp ve kaçak oranlarının azaltılması da büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

TARIMDAN SANAYİYE SU İHTİYACI ARTIYOR

Prof. Dr. Yaşar, suyun hem tarım hem de sanayi için kritik bir kaynak olduğunu belirterek, "Barajlardan tarlalara giden sularda ciddi bir kayıp yaşanıyor. Yüzde 60’a yakın kayıp söz konusu. Arıtılmış suyun tarıma kazandırılması kesinlikle gerekiyor" dedi. Suyun etkin kullanımının devletin sürdürülebilirliği için temel olduğunu vurgulayan Yaşar, "Su varsa devlet var" diyerek suyun önemini bir kez daha hatırlattı.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)