Orhan Aydın: Tiyatrolar ile ilgili yapılan düzenlemelerin tamamı yetersiz, eksik, göstermelik

Orhan Aydın: Tiyatrolar ile ilgili yapılan düzenlemelerin tamamı yetersiz, eksik, göstermelik
Usta sanatçı Orhan Aydın, Nur Ak ile Hafta Sonu Sabah'a konuk oldu. Koronavirüs pandemisinin tiyatroları nasıl etkilediğini anlatan Aydın, çağrıda bulundu.

Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın, Tiyatro Yaşasın İnisiyatifi'nin bildirisini okuyarak Halk TV ekranından çağrıda bulundu.

Aydın, "Önümüzdeki hafta 11 Temmuz günü saat 17.00 itibariyle kapalı olan bütün tiyatro salonlarının önünde bu bildiriyi okuyacağız. Bu bir ilk adım." dedi.

Bildiri ise şöyle;

Bizler pandemi süreci ile birlikte hayatta kalma mücadelesi içinde olan sanat üreticileriyiz.

Bu dönemde farklı iş kollarındaki tüm emekçiler ile aynı kaderi paylaşıyor ve nefes almaya çalışıyoruz.

'Tiyatromuz Yaşasın' imza kampanyasına destek veren Türkiye'den yüzlerce tiyatronun oluşturduğu Tiyatro İnisiyatifi olarak ve binlerce imza ile bize destek veren seyircilerimizi de yanımıza alarak,

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Maliye Bakanlığını ve yerel yönetimleri tüm tiyatro emekçilerinin yanında durmaya ve sorunlarımıza çözüm aramaya bir kez daha davet ediyoruz.

Gönül ister ki sahnelerden selamlayalım sizleri, ancak bu ekonomik koşullarda sahnelerimizi açmamız malesef mümkün değil.

Bu sebeple tiyatrolarımızın yaşaması için henüz yetkili ve muhattaplarımızdan bir çözüm önerisi sunulmayan taleplerimizi bir kez daha yinelemek istiyoruz.

1. Tiyatroların KDV, gelir vergisi, stopaj vergi oranları yeniden düzenlenmeli. Mevcut borçlarla ilgili düzenlemeler acilen yapılmalı.

2. Elektrik, doğalgaz, su gibi giderlerimiz 2021 Ocak ayına kadar dondurulmalıdır. Var olan borçlar taksitlendirilmelidir.

3. 2021 Ocak ayına kadar tiyatroların salon kiraları ile ilgili bakanlıkca destek verilmelidir.

4. Tiyatrolarda çalışan personellerin maaşları ile ilgili destek olunmalı ve 2021 Ocak ayına kadar olan SGK primleri geçici bir yönerge ile ilgili bakanlıkça ödenmeli, geçmiş prim borçları ile ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.

5. Tiyatro sezonu sağlıklı biçimde başlayana dek tüm tiyatro emekçilerinin asgari yaşamsal koşulları bireysel maddi destekler ile sağlanmalıdır. Tiyatro yasası çıkarılmalıdır. Türkiye'de ödeneksiz tiyatro yapan kurumlar kamusal tiyatro ünvanı almalıdır ve ticarete kimliğinden kurturulmalıdır.

6. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel tiyatrolara devlet desteği olarak tanımlanan yönetmeliklerdeki yapılan değişiklikler tekrar gözden geçirilmelidir. 

Ancak bunlar yapıldığından nefes alabilir, hayatta kalabilir ve üretimlerimize devam edebiliriz.

Bu sorunlar çözülmediğinde tiyatrolarımızın kapısı, salonlarımızın perdesi malesef açıklamayacaktır.

Etiketler :