Organ numuneleri bozuldu! İnşaatçı şirketin işletti şehir hastanesinde skandal
Kayseri Şehir Hastanesi akıl almaz bir iddiayla gündeme geldi. İddiaya göre, Hastanenin Gastroenteroloji birimi hekimleri, hastalardan almış olduğu yaklaşık bin hastaya ait numune organ parçalarını, tahlil için konuldukları kaplardaki solüsyonun bozuk olması nedeniyle organ parçalarını bozdu.
Kayseri Şehir Hastanesi Patoloji laboratuvarının ve bazı cihazların YDA şirketine ait olduğu öğrenildi.
Burada numune alma işlemleri, Şehir hastanesi hekimlerince yapılıyor ancak Laboratuvarda testlerde kullanılan malzemeler ise YDA şirketinin işleticisi ATM tarafından temin ediliyor.
Doku tespitinde kullanılan sıvı haldeki kimyasal Fiksatiflerin, Dokuyu büzmemesi, şişirmemesi ve eritmemesi gerekir. Bu fiksatifler, enzimleri inaktive etmeli, Dokudaki mikroorganizmaları öldürmeli, Dehidratan, şeffaflandırıcı, sertleştirici ve boyayıcı ajanlarla karşılaştığında dokunun orijinal şeklini korumasını sağlayacak şekilde doku elemanlarını değişikliğe uğratmalıdır.
BOZUK FORMALDEHİT SOLÜSYONU MU VERİLDİ?
Deniz Postası'ndan Batuhan Deniz'in haberine göre, Laboratuvarda kullanılan doku parçalarının saklandığı solüsyonlu kaplar YDA şirketinin alt taşeronu ATM tarafından karşılanıyor.
İddiya göre, yaklaşık 1000 hastadan alınan organ parçalarının, patoloji Laboratuvarında hastalarda alınan numunelerin saklandığı tüplerde ki Formaldehit’in (sıvı solüsyon) bozuk olduğu için eriyerek bozuldu.
SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Şehir hastanesinde yaşanan bu skandal ile ilgili Kayseri il sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Gastro ve Patoloji hocaları tarafından Formaldehitin bozuk olması kaynaklı numunelerin bozulduğuna ilişkin tutanak tutuldu.
Kayseri Şehir hastanesi başhekimi ise hocaların tutanağı üzerine, skandal olayla ilgili, idari soruşturma başlattı. Başhekimlik numunelerin bozulma sebebinin incelenmesi için Sıvı tüplerini Türkiye Tıbbi ilaç ve cihaz kurumuna gönderdi.
1000 HASTA MĞDUR MU EDİLDİ?
Türkiye Tıbbi ilaç ve cihaz kurumu, inceleme sonucunda solisyonlarla ilgili problem tespit ederse, hastalar ve sorumlular ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacak.
Çünkü, söz konusu bozuk olan Formaldehit (solisyon), YDA nın işbirliği yaptığı, Türkiye’nin birçok şehir hastanesinde de kullanıldığı ileri sürüldü. Bazı yetkililer bozuk Formaldehit’in Kayseri şehir hastanesinde 400 ila 1000 hastanın numunesinde kullanılmış olabileceği ihtimalinin olduğunu söylüyor.
Eğer, Farmaldehit (Sıvı Solisyon) TİTCK tarafından bozuk olduğu doğrulanırsa, Kayseri Şehir hastanesinden ve YDA'nın bu solüsyonları verdiği Türkiye’deki diğer hastanelerin hepsinden toplatılması gerekiyor.
KAYSERİ İL SAĞLIK MÜDÜRÜ SKANDAL İDDİALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Erşan, “Başhekimliğimiz idari soruşturma başlattı. Sonuçlarda artifact varsa, bu ciddi ve önemli bir sorundur.
Test için, hastanın endoskopik olarak midesinden önemli bir hastalığa ait organ numunesi alıyorsunuz. Kullanılan solisyon nedeni ile organların bozulduğu iddialar var. Numuneler Türkiye Tıbbi ilaç ve cihaz kurumuna gönderildi. TİTCK tarafından test sonuçları bekleniyor. Solüsyonlarda problem tespit edilirse, sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bu solüsyonu üreten, satan, kullanan herkes müteselsilen bir sorumluluk içerisindedir. Müdahale etmek gerekir. Gastroenteroloji bölümünde her hekimimiz günlük 50- 60 civarında hastaya bakıyor. Hocalarımız, solüsyonların bozuk olma ihtimali nedeni ile, müdahale ederek, bozuk solüsyonlu kapların kullanılmasını durdurmuş durumda.Hocalarımızın tespiti öncesinde kaç hastanın numunesinde sorun yaşandığı net değil. Bazı hocalar 400, bazı hocalar 1000 hasta numunesinde sorun var diyor.
Şuan Hastalarımıza Endoskopi yapılmaya devam ediyor. Şüpheli kaplar kullanılmıyor. Hocalarımız bu kaplarda da şüphe var bunlarda kullanılamaz derlerse, numune toplanmasına, başka kaplarla devam edilir.
Hocalarımız, işlem yapılan hastalarla ilgili numunelerde problem var, yeniden değerlendireceğiz denildiğinde yeni sıkıntılar oluşabilir. Şuan hastalara yansımış bir durum yok. Ama ilerleyen aşamada olabilir. Numunelerin yenilenmesi için, henüz çağrılan bir hasta yok ama incelemenin soruşturmanın durumuna göre, hastalar yeniden organ numunesi almak için çağrılabilir. Bu durumda Hasta mağduriyeti oluşmuş olur. İnşallah o durumla karşılaşmayız." şeklinde konuştu.
Hastalardan alınan organ numuneleri, solüsyonlar nedeni ile bozulduğu TİTCK tarafından tespit edilirse,
Binlerce hastalara yeniden endeskopi yapılarak, yeniden numune alınması gerekebilir, elde edilen sonuçlar doktorları yanlış yönlendirmiş ve yanlış tedavi uygulanmış olabilir. Bununla birlikte sorumnlular hakkında ceza davaları ve ayrıca tazminat davası da açılabilir.
Kaynak:Deniz Postası