Ordu Kurul Kalesi'nde 2300 yıllık tarihi eserler gün yüzüne çıktı

Ordu Kurul Kalesi'nde 2300 yıllık tarihi eserler gün yüzüne çıktı
Ordu’daki Kurul Kalesi’nde yapılan kazılarda, Kibele Heykeli ve Dionysos figürleri gibi antik eserlerle birlikte 2000'e yakın tarihi kalıntı keşfedildi. Karadeniz’in arkeolojik zenginliği gözler önüne seriliyor.

Doğu Karadeniz’in ilk bilimsel arkeolojik kazı alanı olan Ordu’daki 2300 yıllık Kurul Kalesi’nde yapılan kazılarda, adeta tarih fışkırıyor. M.Ö. 120-63 yılları arasında hüküm süren ve Roma İmparatorluğu’na karşı başkaldıran Pontos Kralı VI. Mithradates döneminde inşa edilen kaleden bugüne kadar Kibele Heykeli, Dionysos ve Pan figürleri, keçi biçimli hayvan heykelleri ve 2000'e yakın eser ortaya çıkarıldı.

670cbf61db7c7.jpg

Altınordu ilçesi Bayadı Mahallesi’nde yer alan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle süren kazılar, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığındaki 21 kişilik bir ekip tarafından yürütülüyor. Kazı çalışmaları sonucunda, 2150 yıllık olduğu düşünülen Kibele heykeli, çocuk Dionysos, Pan figürleri, Dionysos kültü ile ilişkili keçi biçimli kaplar gibi önemli tarihi eserler gün ışığına çıkarıldı.

670cbf8ee063a.jpg

"ORDU'DAN ADETA TARİH FIŞKIRIYOR"

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kazı çalışmalarına tam destek verdiklerini belirterek, Ordu'nun arkeolojik zenginliğine dikkat çekti. Başkan Güler, "Ordu’dan adeta tarih fışkırıyor. Burada bulunan eserlerle Karadeniz’in yalnızca doğal güzellikleriyle değil, tarihi ve kültürel zenginliğiyle de önemli bir çekim merkezi olduğunu gösteriyoruz. Eserleri sergilemek üzere bir arkeoloji müzesi kurma hazırlıklarına da başladık” dedi.

Kurul Kalesi'nden çıkarılan bu eserler, Ordu'nun hem tarihsel hem de turistik açıdan değerini bir kez daha ortaya koyuyor.

Kaynak:ordugazete