Kuş gözlemcilerinin kendisi için hayata yeni bir bakış açısı sunduğunu anlatan Tigrel, şöyle devam etti:
"O saatten sonra gözlem için tüfeği bırakıp elime kamerayı almaya başladım. O arada birkaç kuş vurduysam da çok yazık etmişim çünkü kuşu tanıdığınız zaman çok etkileniyorsunuz. Onun davranışını, yaşam zorluklarını gördüğünüz zaman sevmeye, sevince de korumaya başlıyorsunuz. Benim hayat hikayem öyle. Böyle bir geçiş var ama ondan sonra da hep kuş gözlemciliğim, doğacılığım devam etti. Aramızda avcılıktan gelen yüzlerce üyemiz var. Çok iyi doğasever oldular çünkü onların gözlemleri, doğada gördükleri onları daha keskin yapıyor, daha bilinçli oluyorlar. Kuşları tanıyınca da tüfeği olan bir arkadaşı aramıza almıyoruz. Her hafta kurduğumuz 'trakus.org' sitemize 6-10 kişi kayıt olur. Her kaydı inceliyoruz, eğer doğayla ilgili veya avcılık gibi bir şey görürsek kesinlikle üye yapmıyoruz. Silahı attırıp kamerayı aldırdığımız zaman aramıza kabul ediyoruz."
"320 civarında kuş türü gözlemledim"
Tigrel, hafta içi yaşadığı iş stresini hafta sonları veya müsait zamanlarında doğaya çıkıp kuş gözlemleyerek attığını dile getirdi.
Gençlerin kuş gözlemciliğinde çok iyi olduğunu vurgulayan Tigrel, "320 civarında kuş türü gözlemledim. 2007 yılında kuş fotoğraflarının yüklenip bilgilerinin paylaşıldığı TRAKUS ve 'trakus.org' adlı internet sitesi kurduk. Site kurulmadan 4 yıl önce kuş gözlemciliği yapıyordum. Tabii toplanıp bu enerjiyi yaratmak TRAKUS ile başladı." dedi.
Tigrel, topluluk olarak yeni üyeler kazanmak amacıyla kamp faaliyetleri yapıp doğanın ve kuş türlerinin korunmasının önemini anlattıklarını, çocuklara yönelik eğitim faaliyetleri düzenlediklerini, kuş türlerinin tanıtıldığı kitap çıkardıklarını, kongreler yaptıklarını ve Türkiye'deki farklı kuş türlerinin bilgilerini paylaştıkları "trakus.org" sayesinde bilimsel çalışmalara altyapı oluşturduklarını sözlerine ekledi.