Ölüm orucundaki avukatlar ATK raporuna rağmen tahliye edilmedi

Ölüm orucundaki avukatlar ATK raporuna rağmen tahliye edilmedi
Adli Tıp Kurumu, ölüm orucundaki avukatların cezaevinde kalmalarının uygun olmadığına dair rapor verdi.

İstanbul 37'nci Ağır Ceza Mahkemesi ise rapora rağmen avukatları tahliye etmedi. Avukat Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın avukatları, raporun sonucu çıkar çıkmaz İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurup müvekkilleri için tahliye dilekçesi sundu. Ancak mahkeme heyeti Adli Tıp Kurumu’nun raporuna rağmen tahliye talebini reddetti. Mahkeme iki avukatın da tutukluluğunun devamına karar verdi.

Avukat Aytaç Ünsal'ın annesi Nermin Ünsal, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın tahliye taleplerinin reddedildiğini, avukatlar hakkında zorla müdahale için karar çıktığını söyledi. Avukatlar, TTB ve bağımsız hekimlerce tedavi görmek istiyordu.

Mahkeme mütalaaya uydu

Savcı mütalaasında, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal hakkında sağlık sebebiyle tedavilerinin yapılması için tutukluluk infazına hastanede devam edilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur” dedi.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi de mütalaaya uyarak şu kararı verdi:

“Sağlık durumlarının hayati risk teşkil etmesi, hayatlarını idame ettiremeyecek olmaları bağışıklık sisteminin ileri derece zayıflamış olması, mevcut şartlarda cezaevinde ve hastanede tutulmasının yaşamsal tehlike doğuracak olması sebebiyle tahliyelerini talep edildiği,

“Adli tıp kurumunca yapılan muayeneleri sonucu tanzim edilen raporda ‘sanıkların cezaevi şartlarında kalmasının sağlıkları açısından uygun olmayıp hastane şartlarında yatırılarak tıbbi takip ve tedavilerinin sağlanması gerektiğinin’ belirtildiği görülmüş, sanıkların bu aşamada tıbbi takip ve tedavilerinin ilgili cezaevleri idaresince sağlanması suretiyle rapor gereğinin yerine getirilebileceği değerlendirilmiş,

“Sanıkların tahliyeleri talep edilmiş ise de; üzerlerine atılı silahlı terör örgütüne üye olmak suçunun vasıf ve mahiyeti ile CMK'nın 100/3. maddesinde sayılan suçlardan olması, hükmolunan sonuç cezanın miktarı, hükmülounan ceza miktarı itibarıyla sanıkların kaçma ihtimalinin bulunması nedenleriyle uygulanan tedbirin açık bir orantısızlık teşkil etmeyeceği ve şu aşamada adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gözetilerek tahliye taleplerinin reddi ile hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir.”

Hastaneye kaldırıldılar

Aytaç Ünsal  İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'ne,  Ebru Timtik ise Bakırköy Sadi Konuk Hastanesi' ne getirildi. 

HHB: Verilen bu karar zorla müdahalenin zeminini hazırlamaktır Halkın Hukuk Bürosu (HHB) karara ilişkin şu paylaşımı yaptı: Verilen bu karar zorla müdahalenin zeminini hazırlamaktır. Zorla müdahale işkence, katliam demektir. Arkadaşlarımızı katlettirmeyeceğiz.”

ÇHD çağrıda bulundu

Çağdaş Hukukçular Derneği "Mahkeme kararı sonrası zorla müdahale amacıyla Av. Aytaç Ünsal, Kanuni Sultan Süleyman EA Hastanesine (Küçükçekmece); Av. Ebru Timtik ise Bakırköy Sadi Konuk Hastanesine kaçırıldı. Zorla müdahale cinayettir! Bu cinayet teşebbüsüne engel olmak için herkesi hastanelere çağırıyoruz" açıklamasını yaptı. 

Etiketler :