Olukpınar köylüleri sonunda isyan etti

Afyonkarahisar’da yaklaşık 2 yıldır devam eden maden arama faaliyetleri, doğal su kaynakları, ormanları ve hayvancılık ile geçinen köylülerin geçim kaynaklarında tahribatlara yol açıyor. Köylüler, yetkililere seslenerek doğalarına ve yaşamlarına zarar veren maden çalışmalarının durdurulmasını talep ediyor.

Türkiye'de son zamanlarda yaşanan doğa katliamlarının ardı arkası kesilmiyor. Dev şirketler, maden çalışması adı altında geleceğimizin teminatı olan ormanları, doğal su kaynaklarını ve beraberinde sağlıklı yaşamı da olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

İscehisar ilçesine bağlı Olukpınar köyünde yaşayan vatandaşlar da, ülkenin bir çok noktasında olduğu gibi "Kaltun Madencilik" şirketi tarafından yapılan doğa katliamına bir an önce son verilmesini istiyor.

olukpinar-koyu-sakinleri.jpeg
Olukpınar köyu sakinleri

Gazeteci İlyas Kaan Taytak'ın haberine göre, 850 nüfuslu köyde yaklaşık 2 yıldan bu yana “kaolen madenciliği” kazısı yapılıyor. Seramik ve porselen sanayisinde hammadde olarak kullanılan “kaolen madeni” çıkarmak için faaliyet yürüten firma köyde karış karış maden arıyor, bölge halkı meralarını ve su kaynaklarını tehdit eden seramik madenciliğinin durdurulmasını istiyor.

maden-calismasi-enkazi.jpeg
Maden çalısmasından geriye kalan enkaz

56 ruhsatlı sahasıyla Çine, Milas, Yatağan, Bursa ve Eskişehir olmak üzere 5 bölgede faaliyeti yürüten madencilik şirketi, son iki yıldır ise Afyonkarahisar’da maden arıyor. Tarım ve hayvancılık ile uğraşan köy halkı, maden ocağının bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve doğal yaşamı ciddi şekilde tehdit ettiğini bildirdi.

maden-sirketi.jpeg

Köy çevresinde maden ocağı nedeniyle tarım alanlarının toz altında kalarak zarar gördüğü belirten bölge halkı, Frigler dönemine ait mağaraların ve doğal yapının zarar gördüğünü ve meralarında otlanan hayvanlarının etkilendiğini, madenin verdiği zararları nedeniyle toz ile yaşamak zorunda kaldıklarını için madencilik faaliyetinin durulmasını istedi.

maden-bolgesi.jpeg

Doğal güzelliklere sahip, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı köyde, ormanlara, suya, doğal kaynaklara sahip çıkılması gerektiği vurgulayan köylüler, "Ormanlarımıza, doğamıza, suyumuza dokunmayın!” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

koydeki-hayvanlar.jpeg

koy-sakinleri.jpeg

madende-oynayan-cocuklar.jpeg

Kaynak:Haber Merkezi