Yıldız Teknik'te ölen öğrencilerin bilgileriyle 11 kişiye sahte diploma. Diplomayı alan bir kişi kamuya başvurmuş
Yıldız teknik Üniversitesi’nde bir skandalın yaşandığı öne sürüldü. Gazeteci ve televizyon programcısı Murat Ağırel, bugün kaleme aldığı ”Sahte diploma furyası” başlıklı köşe yazısında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde hayatını kaybeden ya da kaydını donduran öğrencilerin kişisel bilgilerinin çalınarak sahte diploma hazırlandığını iddiasını gündeme getirdi.
Köşe yazısında, 11 kişiye bu yöntem kullanılarak diploma verildiğini ve basılan karekod sayesinde diplomanın gerçekmiş gibi gösterildiğini ifade eden Ağırel, “Bir kaynağımdan devlet üniversitesinde sahte diploma olduğuna dair bir bilgi geldi. İlk duyduğumda ben de inanamadım işin açıkçası.” ifadelerini kullanarak konuyu araştırmaya başladığını belirtti.
“İddiaya göre devlet üniversitesinden 11 kişi sahte diploma almıştı. Nasıl almışlar peki? Üniversitede okuyup vefat eden veya kaydı dondurulan kişilerin bilgileri siliniyor, yerine parayı veren kişinin bilgileri dolduruluyor. Bu sayede karekodlu diploma almış ve sorgulamalarda da doğrulama yapılmış oluyor.” ifadelerini kaydeden Ağırel, söz konusu iddialar üzerine yaptığı araştırmaların sonuçlandığını ve bu iddiaların doğru olduğunu belirtti.
YAPILAN İŞLEMİ HİÇ KİMSE SORGULAMAMIŞ!
Ağırel yazısının devamında, bahse konu devlet üniversitesinin Yıldız Teknik Üniversitesi olduğunu açıklayarak, hem üniversite kaynaklarından hem Bakırköy Savcılığı’ndan hem de YÖK kaynaklarından olayı doğruladığını kaydetti ve “Soruşturma numarası: 2024/197244. Olayı da anlatayım… Dolandırıcılar, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrenci işlerindeki yetkili bir kişinin kimlik bilgileri ile adına bir telefon hattı çıkarıyorlar. Çıkardıkları hat ile e-imza alıyorlar. Bu e-imzayı Hatay Müşavirler Odası’ndan teslim alıyorlar. Aldıkları e-imza ile de proliz adlı sisteme girip değiştirme işlemlerini yapıyorlar.” açıklamasında bulundu.
Hiç kimsenin yapılan işlemi sorgulamadığını ifade eden Ağırel, “E-imza hizmetini veren TÜRKTRUST firması, 100 üniversitenin kullandığı proliz sisteminin firması en ufak bir sorgulama yapmamış. TÜRKTRUST firması e-imza satan şirket. Proliz sistemi ise tüm akademik ve idari fonksiyonları birbirine bağlayan bir öğrenci bilgi sistemidir.” ifadelerini kaydetti.
"SAHTE DİPLOMA ALAN BİR KİŞİ KAMUYA BAŞVURDU"
Kaleme aldığı yazıda, “Şu anda 2024 yılı için tespit edilen 11 kişi. Bu devlet üniversitesinde yaşanan olay.” ifadelerini kullanan Ağırel, sahte diploma yapılan isimlerin kendisinde olduğunu belirtti ve “Sahte diploma yapılan isimler bende var. Bu kişilere ve firmalara nasıl işlem yapılacak? Ya önceki yıllar? Ya vakıf ve özel üniversiteler? Para ile dağıtılan diplomalar?” sorularını yöneltti.
Söz konusu sahte diplomayı alan bir kişinin, devlette iş imkanı için başvuruda bulunduğunu aktaran Ağırel, köşe yazısını “Bunun gibi başka örnek var mı? Soruları çoğaltabiliriz ancak şimdilik burada kalsın. Devamını araştıracağım…” ifadeleriyle bitirdi.
Kaynak:Cumhuriyet