1.5 trilyonluk bütçesi olan MEB öğrenci sıraları için 'bütçe yok' dedi
Devlet okullarında temizlik başta olmak üzere okulların fiziki sorunları devam ederken bazı ihtiyaçları veliler üstlenmek zorunda kalıyor.
Evrensel’den Nuray Öztürk’ün haberine göre, Bornova’daki Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu velileri bu duruma isyan etti. Okul açıldığından beri okulun fiziki ihtiyaçlarının bitmediğini dile getiren veliler, okulun demirbaşı olan sıraları bile kendilerinin almak zorunda bırakılmasına tepki gösterdi.
İzmir’de ki Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulunda yaklaşık bin 100 öğrenci eğitim görürken sınıflar ise 40-45 kişilik gruplardan oluşuyor. Habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okula ayrılan bütçe temizlik ve kırtasiye giderlerini karşılamaya yetmiyor. Okul sıraları ilkokul döneminden kalma sıralardan oluşuyor. Bu yüzden veliler ortaokula giden çocuklarının fiziki yapılarına uygun sıra/masa yaptırmak için para topluyorlar.
“MEB BUNA BÜTÇE AYIRMIYOR”
Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu’nda eğitim gören çocukların velileri, sınıflardaki küçük sıraların değiştirilmesi talebiyle okul yönetimine başvurduklarını ancak ‘Bütçe yok, MEB buna bütçe ayırmıyor’ cevabını aldıklarını söyledi.
Bir veli, bazı sınıflarda sıraların değiş maliyetinin o sınıfın velileri tarafından karşılandığını aktararak, “Kimse çocuğunun bel ağrısı çekmesine razı olmuyor. Talep geri çevrilince de ‘Yeter ki çocukların sağlıkları bozulmasın’ diye veliler her türlü maliyeti üstleniyor. Yani velilerin hassasiyetleri kullanılıyor” dedi.
MEB’in okullara yeterli bütçe ayırmayarak okul yönetimleriyle velileri karşı karşıya getirmesini eleştiren bir veli “En büyük pay eğitime ayrıldıysa bu sıraların hali ne? Ortaokul çocuğuna ilkokul 2. sınıf sırası olur mu?” diye sordu. Bir başka veli ise “Hadi sıraları aldık ya da yaptırdık, ne yapacağız ortaokul bitene kadar sıraları sırtımıza yüklenip sınıf sınıf taşıyacak mıyız?” diyerek tepki gösterdi.
“KLİMALARI BİZ TAKTIRDIK”
2024-2025 eğitim öğretim yılının başlangıcında sınıflarda klima olmadığını, var olanların da çalışmadığını anlatan bir veli, “Neredeyse tüm sınıfların klimalarını bizler taktırdık. Okul başında dağıtılan ders kitapları eksikti. Fen bilimleri kitabı geç geldi. Her hafta ünite ünite fotokopi çektirdik. Sınıflardaki sıralar çocukların fiziki yapılarına uygun olmadığı için öğrenciler bel ağrısı gibi sorunlar yaşıyor. Bina yeni tadilattan geçti ama tuvaletler tıkanıyor, temizlik sorun. Neresinden tutsak elimizde kalıyor” diye konuştu.
Halkın devlete ödediği vergilerin yüksekliğini hatırlatan bir başka veli ise “MEB’in 2025 bütçesinin yüzde 80’i personel giderlerine gidiyor. Ne okullara ne de çocuklara bir öğün ücretsiz yemeğe bütçe var! Vergilerimizi KDV indirimi, teşvik vs. adı altında patronlara peşkeş çekeceklerine okullara sıra, çocuklara bir öğün ücretsiz yemek versinler” ifadelerini kullanarak sınıflardaki küçük sıraların değiştirilmesi görevinin il ve ilçe milli eğitim müdürlüğünün sorumluluğunda olduğunu söyledi."
"Okul binasının olmazsa olmazı olan demirbaşı, çocukların oturduğu sıraların bile velilerin almak zorunda kalmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan veli “Çocuklarımızın sağlığı için derhal bütün sınıflardaki küçük sıraların değiştirilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“VELİLER FİNANSE ETMEK ZORUNDA DEĞİL”
Eğitim İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şube Hukuk Sekreteri olup aynı zamanda bu okulda görev yapan öğretmen Faruk Kırbıyık öğrencilerin 8 ders saati boyunca bedenlerine uygun sağlıklı sıralarda ders dinlemesinin öneminin altını çizerek gelişim çağındaki çocukların sağlıklı oturma pozisyonunda ders işlemesinin ders verimliliği açısından da önemli olduğunu söyleyen Kırbıyık, “Ayrıca eğitimdeki temel altyapıyı sağlamak devletin yükümlülüğüdür. Bu yükün dolaylı da olsa velilerin üzerine yıkılması ve bunu veliler finanse etmek zorunda değil” dedi.
VELİLERE BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Birçok sıkıntıyla başlayan eğitim öğretim yılında sorunların sürdüğünü söyleyen Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube Başkanı İsmail Akyol, “Bornova’da birçok okulda benzer sorunlar var çünkü MEB okulların ihtiyaçları için yeterli bütçe ayırmıyor. Temizlikten tutalım sınıflara klimaya hatta şimdi sıraların değiştirilmesine kadar birçok temel ihtiyaç velilere fatura ediliyor. Pek çok veli, çocukları için bunları karşılamak zorunda kalıyor. Ancak esas sorun okulların temizliğini bile yapmayan/yapamayan bir bakanlıkla karşı karşıya olduğumuzdur” şeklinde konuşarak, devlet okullarındaki tüm eksikliklerin MEB bütçesinden karşılanması için velilerle birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.
Kaynak:Evrensel