ÖGİ: Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı tüm dünyadakinden daha fazla
Özgür Gazeteciler İnsiyatifi’nin (ÖGİ) raporuna göre Eylül ayında 3 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 4 gazeteci serbest bırakıldı, 53 gazeteci yargılandı. 176 gazeteci ise cezaevinde tutuklu bulunuyor. ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu vurgulayarak, “Tutuklu gazeteci sayısı artıkça Türkiye de hiçbir alanda iyileşme sağlanmıyor. Tersine, her alandan daha da durum vahamete doğru tam hız gidiyor” dedi.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), eylül ayında basına yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, “Türkiye’de her gün biraz daha savaşı kızıştıran ve barışı örseleyen bir iktidar hâkimdir. Savaşı benimseyen ve yaşanan savaşın da yen içinde kalmasını inatla isteyen bir iktidar oldu mu cezaevleri de gazetecinin ‘fıtratı’ olur. Bundandır eylül ayı sonu itibarı ile 176 gazeteci meslektaşımız cezaevinde en ağır hak ihlalleri altında tutulmakta” dedi.
TÜM DÜNYADAN FAZLA
Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu vurgulayan Boltan, “Tutuklu gazeteci sayısı artıkça Türkiye de hiçbir alanda iyileşme sağlanmıyor. Tersine, her alandan daha da durum vahamete doğru tam hız gidiyor. Bu da doğru yolun tüm gazetecileri serbest bırakmak olduğunu iktidara gösteriyor. Sonuç olarak biz ÖGİ olarak basın özgürlüğünden bir santim olsun vazgeçmeyeceğiz. Biz gazeteciyiz. Gazetecilik suç degildir ve gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Sloganımızı her defasında tekrarlıyoruz: Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım ki biz gazetecilerle beraber Türkiye de özgürleşsin” dedi.
İŞTE O RAKAMLAR
Boltan daha sonra basına yönelik hak ihlallerini şöyle sıraladı:
* Türkiye’de toplam 176 gazeteci tutuklu.
* 3 gazeteci gözaltına alındı.
* 2 gazeteci tutuklandı.
* 4 gazeteci serbest bırakıldı.
* 53 gazeteci yargılandı.
* 1 gazeteci hakkında dava açıldı.
* Bir TV’nin açılma talebi reddedildi.
* 4 gazeteci toplam 7 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırıldı.
* 3 basın kuruluşunun malları satışa çıkartıldı.
* 3 TV kanalı RTÜK tarafından uydudan çıkartıldı.
* 2 gazeteci öldürüldü. (5 Eylül 2017’de Hindistan’da tanınmış gazeteci ve insan hakları savunucusu, Gauri Lankesh, Bangalore’deki evinin önünde vurularak öldürüldü. Yine gazeteci Halla Barakat 23 Eylül 2017’de annesi Orouba Bakarat ile beraber İstanbul Üsküdar’da yaşadıkları evde öldürülmüş halde bulundu.)