Ödenekler kesildi, öğrenciler ortada kaldı

Üniversiteler, Erasmus hibelerinin bir dönemlik ya da iki dönemlik değil en fazla 2 buçuk aylık verileceğini öğrenciler yurtdışına gittikten sonra duyurdu. O öğrenciler önce sosyal medyada tepki gösterdi.

Gül GÜNDÜZ

Erasmus'la yurt dışına giden öğrenciler aldıkları maille hayatlarının şokunu yaşadı. Hazırlıklarını yaparak Erasmus programıyla yurtdışına gittikten sonra Erasmus hibelerinin bir dönemlik ya da iki dönemlik değil en fazla 2 buçuk aylık verileceğini öğrendiler.

Muhabirimiz Gül Gündüz yurtdışındaki öğrencilerle konuştu.

Kimi gitti, kimi daha gidecek. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden, Marmara'dan ve dahası... Farklı ülkelere Erasmus programı hayaliyle gidiyor öğrenciler. Onlara hibe desteği sağlanıyor.

Eğitimlerinin bir bölümüne yurtdışında devam etsinler diye ama o hayalleri hibelerin kesilmesiyle yarım kalabilir. Bu nedenle sosyal medyada tepki gösterdiler.

"Hak edip kazandığımız hibeye güvenerek bir sürü masraf yaptık ülke değiştirdik ve bugün aldığımız maile bakın. Hepimiz bir senelik hareketliliğimizi iptal etmeyi düşünüyoruz. Buna hakkınız yok ve sorumluluğu bize bırakamazsınız " dediler.

Furkan Seçerdin onlardan biri. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde okuyordu. Tezi için İspanya'ya gitti. Şimdi hibenin kesileceği söylendi ona da. Seçerdin, "İspanya'yı kazandığımda başardım dedim kendime" diyor. Hayalinin yarım kalmasını da istemiyor. Seçerdin, "Hem uluslararası makalem olacak diye başarı yakalayacağım için sevinçliydim. Aldığım haberle üzüldüm. Umut ettiğiniz bir şey var ortada, başarmışım ama bütün her şey elimden alınmak üzere" diye ekledi.

Üniversitelerse birer birer açıklama yaptı. Sorumlu olmadıklarını belirttiler. Öğrenciler ne yapacaklarını bilmiyorlar. Kerem onlardan biri. Polonya'da kendine çözüm bulmaya çalışıyor. "Ben yüksek lisans öğrencisiyim. daha sonraki yıllar için hazırladığım bütçeyi burada tüketeceğim" dedi.

Kendilerince buldukları önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle öğrencilerin çözüm beklentileri devam ediyor. Peki sorumlu kim, öğrenciler bu sorunun cevabını arıyor.