Nafile orucu nedir? Orucu bozunca kefaret gerekir mi? Nafile orucu ne zaman tutulur? Nafile orucu tek gün tutulur mu?

Nafile orucu nedir? Orucu bozunca kefaret gerekir mi? Nafile orucu ne zaman tutulur? Nafile orucu tek gün tutulur mu?
Oruç ayında sorulan sorulardan biri: Nafile orucu nedir? Nafile orucu ne zaman tutulur? Nafile orucunu bozunca kefaret mi verilir? Kefaret orucu nedir? Nafile orucuyla ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. İşte nafile orucu tutacaklar için önemli notlar...

Ramazan ayında tutulan oruç, en uygun şekilde tutulmak için çeşitli soruları da beraberinde getiriyor. Müslümanlar için çok önemli olan ibadetlerden biri ise nafile orucu tutmak. Nafile oruçlar, sünnet olarak kabul edilse de aslında müstehap olarak kabul edilebilir. Bu noktada, sünnetin peygamberin düzenli olarak yaptıklarını anlattığını ve müstehabın ise sürekliliği olmadan yaptıklarını ifade ettiğini hatırlamalıyız.

Nafile orucu nedir?

Oruçların bazıları farz olarak kabul edilir. Ancak farz olmayan oruçlar da vardır. Bunlardan biri de nafile orucudur. Nafile orucunu isteyen herkes tutabilir. Hz. Muhammed döneminde 3 aylarda tutulan nafile orucunun her bir aya göre kuralları da mevcuttur. Nafile oruç türüne göre gün sayısı değişebilir.

Kefaret orucu nedir?

Kefaret orucu, Ramazan ayında farz olan oruçları tutan kişinin bilerek ve kendi iradesiyle orucu bozduğu durumda tutması gereken oruçtur. Kefaret oruçları, Ramazan'ın bitiminden sonra 2 kameri ay tutulmalıdır. Ramazan orucunu kasten bozan kişiler, 60 gün aralıksız kefaret orucu tutmalı. Oruç tutacak durumda değilse kişi 60 gün bir fakiri ya da bir gün 60 fakiri doyurmalı. Ayrıca bu kişi tövbe edip, bozduğu orucun yerine de 1 gün oruç tutmalı.

Nafile orucunu bozmak kefaret ister mi?

Üç aylar içinde oruç tutulursa nafile orucu ibadeti de yerine gelmiş olur. İsteyerek ya bilmeden nafile orucunun bozulmasıyla ilgili Kur'an’da birçok hadis ve rivayet var. Nafile orucu bozulursa yerine kaza orucu tutulabilir. İstenmeyen durumlardan dolayı nafile orucunu bozabilirsiniz. Bu durumda, bozulan nafile orucunu sonradan kaza edebilirsiniz.

ramazan.jpg

Nafile orucu ne zaman tutulur?

Üç aylar; nafile orucunun tutulduğu aylardır. Recep ayının ilk 3 günü, Muharrem ayının ilk 10 günü, her ayın 13-14-15. gününde tutulan oruçlar nafile orucu olarak anılır. 3 ayların tamamında oruç tutma hakkında dini bir kaynak bulunmuyor. Ancak hadislerde belirtildiği şekilde oruç tutmak buyruluyor.

Nafile orucuna niyet nasıl edilir?

Her oruç için niyet edilmeli. Niyette Allah’ın adı anılmalı. Oruç tutmak için ettiğiniz niyette, içinizden geçen cümleleri söyleyebilirsiniz. Dileyenler dualarla nafile orucunun sahurunu yapabilir. Niyette tutulan ayın da adı geçmeli. Sahur yaptıktan sonra niyette “Niyet ettim yarınki orucumu Allah rızası için tutmaya.” denebilir. Sahurdan sonra niyet edip dualarla oruca başlanabilir.

Nafile orucun türleri var mı?

Üç aylarda tutulan nafile oruçlar, farz değil sünnettir. İsteyen herkes bu oruçları tutabilir. Şevval Orucu, Aşure Orucu, her ay 3 gün tutulan 3 Gün Orucu, Zilhicce orucu, Şaban orucu, Pazartesi-Perşembe orucu nafile oruçlardandır.

  • Şevval Orucu: Ramazan ayından sonraki ay olan Şevval ayında tutulan oruçlar, Şevval orucu olarak tutulur. Nafile bir oruçtur ve sünnettir.
  • Aşure Orucu: Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutulması sünnettir.
  • Her Ay 3 Gün Orucu: Her ayın 13. 14. ve 15. gününde oruç tutmak sünnettir. Buna göre, her ay 3 gün oruç tutarsanız nafile orucu sayılır.
  • Zilhicce Orucu: Zilhicce ayının 10. günü oruç tutulur. Bu da Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelir. Bayramların 1. günü oruç tutulması zorunlu değildir. Bu ayın ilk 9 gününü oruçla geçirebilirsiniz.
  • Pazartesi – Perşembe Orucu: Her hafta bu günlerde oruç tutmak, sünnettir.
  • Şaban Orucu: Hz. Muhammed'in Şaban ayında sık sık oruç tuttuğu ifade ediliyor. Ramazan sonrası başlayan bu ayda oruç tutmak sünnettir.

ramazan-1.jpg

Nafile oruca niyet ne zamandır?

Nafile oruç için güneş tepeye gelene kadar niyet edilebilir.

Nafile orucu tek gün tutulur mu?

Nafile oruç türüne uygunsa, örneğin Aşure Orucu gibi, tek gün nafile oruç tutulabilir.

Etiketler :