Mültecilerin uyum süreci için faaliyetler yürüten TİAFİ, yerel halka da kapılarını açıyor

Mültecilerin uyum süreci için faaliyetler yürüten TİAFİ, yerel halka da kapılarını açıyor
İzmir'in Tepecik Mahallesi'nde, mülteci popülasyonunun uyum sürecini kolaylaştırmak için çalışmalar yapan TİAFİ (Uluslararası Yardımlaşma ve Entegrasyon Derneği) kapılarını yardıma muhtaç herkese açıyor.

TİAFİ (Uluslararası Yardımlaşma ve Entegrasyon Derneği) 2017 yılında kuruldu. İzmir/Tepecik'te Zeytinlik parkının hemen karşısındaki eski bir ayakkabı fabrikasında, bu genç STK (çalışan görevleri ve sayıları) ile İzmir'deki mülteci popülasyonun entegrasyonunun en azından biraz daha sancısız olması için canla başla çalışıyor.

TİAFİ'nin ana odağı her ne kadar yalnız mülteci kadınlar ve onların çocukları olsa da bir "toplum merkezi" olmanın gerektirdiği sorumluluk bilinciyle Zeytinlik halkının yardıma muhtaç insanlarının tamamına kapılarını açıyor.

TİAFİ'nin mutfağında her gün 150-200 tabak bedava yemek ihtiyaç sahipleri için pişiyor. Haftada 1 gün, 3 avukat sağladıkları gönüllü avukatlık hizmeti ile mültecilerin yaşadığı yasal sorunlara çare bulmaya çalışıyor. Derneğin psikologu hem çocuklara hem yetişkinlere yaşadıkları travmaları atlatmaları için yardımcı olurken, bilgi merkezi de her türlü gündelik sorunun çözümü (hastane randevusu almak, otobüs kartı çıkartmak, vb.) için çaba sarf ediyor.

Dağıtılan kişinin mülteci olup olmaması önemsenmeden; giriş katında depolanan bağışlanmış giysiler, ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor.

YALNIZCA YARDIM YAPILMIYOR, MESLEK KURSLARI DA VERİLİYOR

Binanın ikinci katındaki dikim atölyesinde kadınlara verilen bedava dikiş kursları ile işe alınabilirlikleri arttırılıp kendi ayaklarının üzerinde durabilmeleri amaçlanıyor.

ÇALIŞAN KADINLARIN ÇOCUKLARI İÇİN KREŞ

Hâlihazırda iş sahibi olan kadınlar ise evde bıraktıkları çocukları nedeniyle gözleri arkada kalmasın diye gönüllü öğretmenler tarafından her gün, gün boyunca süren TİAFİ'nin kreşine bırakılıyor. Buraya gelen çocuklar güvenli bir ortamda birbirleriyle etkileşime geçme ve çocukluklarını yaşama fırsatı buluyorlar. Spor odasında uzman bir antrenör eşliğinde enerji harcayıp stres atıyorlar.

Zeytinlik halkı da yeni komşularının sahip olduğu sorunlardan mustarip. Yemek, giysi, ve en önemlisi umut, onların da ihtiyacı. TİAFİ bünyesinde, mülteciler ve yerel halk bir araya getirilerek, sorunlara ortak çözümler birlikte aranıyor. Böylece, tüm dünya genelinde karşılaşılan yerel halk ve mültecilerin yaşadığı sorunların diyalog ve empatiyle giderilmesi amaçlanıyor.

Daha detaylı bilgi için: tiafi.org adresini ziyaret edebilirsiniz.