Muğla'da 15 Bin Ton Üretildi: Almanya 300 TL'den Satın Alıp Dünyaya Pazarlıyor

Muğla'da 15 Bin Ton Üretildi: Almanya 300 TL'den Satın Alıp Dünyaya Pazarlıyor
Dünyada üretiminin yüzde 92'si Türkiye'de yapılan çam balı, Türkiye'nin önemli ihracat kalemlerinden birini oluşturuyor. Bu yıl kilosu 300 ila 400 TL arasında değişen fiyatlarla satılacak balı satın almak için dünyanın birçok ülkesi sıraya girmiş durumda.

2019, 2020 ve 2021 yıllarında çam balı üretiminin durma noktasına geldiği Muğla'da yapılan dönüşüm, meyvelerini 2022 yılında verdi.

2022 yılında 8 bin ton, geçtiğimiz yılda ise 15 bin ton üretilen çam balı, dünyanın birçok ülkesinden bal meraklılarını sipariş için adeta kuyruğa sokarken, Türkiye bu rakamlar ile çam balı üretiminde dünyanın %92'lik bölümünü oluşturarak açık ara lider oldu.

Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Arabistan ve Almanya'ya yaygın olarak ihracatı yapılan ürün bölgedeki vatandaşlar için de önemli bir gelir kapısı olmuş durumda. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe kırsal Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya, çam balı üretiminin azalmasındaki en büyük sebebin küresel iklim değişikliği ve orman yangınları olduğunu belirtti.

bal3.jpg"SON YILLARIN EN İYİ ÜRETİMİ"

Kaya “Bu sene birinci kesim dediğimiz çam ve çiçek karışımı bugünlerde arıcılarımız toplamaya başladı. Rekoltede fazla bir şey yok ama son üç dört yılın iyi yılı bu yıl. Muğla’ya dışarıdan gelen fazla arıcımız yok. Bu bölgede lokal basra var. Yani bazı bölgelerde var, bazı bölgelerde yok. Bu da üretimi etkiliyor" diye konuştu.

Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya "Önceki yılara nazaran çamdaki basra böceği biraz çoğalıyor. Bu uzun vadeli bir süreç olacak. Bunun en büyük etkeni küresel ısınma, yangınlardan dolayı çam sahalarının küçülmesi. Bütün arıcılarımızın beklentisi hakiki çam balı üretiminin yapılması. Bizim bu yönde beklentimiz var. Çok lokal olsa da basra böceği var. Ama mevsim sıcaklarının çok yüksek gitmesinden dolayı özellikle Temmuz ve Ağustos ayında basra böceği gelişemedi" diye konuştu.

bal2.jpg

"KİLOSU 400 LİRAYI BULACAK"

Balın kilosunun 300 ila 400 lira arasında değişen fiyatlarla satıldığını belirten Yılmaz Kaya "Geçen yıl 10 bin tona yakın bal oldu. Bu sene beklentimiz15 bin tona kadar yükselmesi. Süreç devam ediyor. Son üç dört yılın iyisi bu yıl. Aslında şu anda yapılan bal sağımını evde yapıyoruz. Biz bunu arılık sahamızda yapmamız gerekiyor. Şu anda dağdan nektar getirişi arının çok az. Onun için bütün arıcılarımız arılarındaki petekleri toplayıp evlerinde sağım yapıyorlar” dedi.

"ALMANYA ALIYOR, DÜNYAYA PAZARLIYOR"

Muğla’da üretilen çam balının iç piyasayı karşılamasından sonra geri kalan ürünün ihracata gittiğini belirten Kaya, “İhracat olursa, bizim en büyük pazarımız Amerika, İsrail, Arabistan ülkeleri ve bir de Almanya. Almanya bizim için önemli, çünkü Almanya bizim balımızı dünyaya pazarlıyor. Bizim ihracat beklentimiz var ama çok büyük bir beklenti içinde değiliz. Önceki yıllarda bizim Muğla olarak 35-40 bin tonlara çıktığımız oldu" diye konuştu.

bal5.jpgMuğla Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Menteşe kırsal Sarnıç Mahalle Muhtarı Yılmaz Kaya "Bu konuda umudumuz var. Üretim iç piyasayı karşılar. En büyük sıkıntımız bizim, her ne kadar arıcımız çam balını üretse de, hakiki çam balını üretse de bu tağşişli ballar olduğu sürece Türkiye’de bu sektör gitgide kan kaybediyor. Bugün tağşişli bal Türkiye’de çok. Bunun önüne mutlaka geçilmesi gerekir. Denetimlerin arttırılması gerekiyor. Çünkü en büyük zararı üretici, hakiki çam balı üreten kesim görüyor” dedi.