Müfredat değişikliği dünya basınında
Türkiye’de tartışma yaratan okul müfredatındaki değişiklikler, yabancı medyanın da dikkatini çekiyor.
New York Times gazetesi, “Türkiye’nin yeni müfredatında Atatürk, Darwin ve Cihat konularında yapılan değişikliklere dikkat çekerken, BBC News “Cihat in, Evrim out” sözlerini kullandı.
New York Times gazetesi, Türkiye’deki okul müfredatına ilişkin gelişmeleri irdelediği geniş haberinde “uzun bir süre kutuplaşmış” bir ülke olarak nitelediği Türkiye’de müfredat değişikliklerini eleştirenlerin “hükümetçe 170’den fazla müfredat konusunun değiştirilmesinin ülkenin zaten kırılgan olan laiklik geleneğine doğrudan bir saldırı oluşturduğu” tepkilerini yansıtıyor. Müfredat değişikliklerinin Türkiye ile Batılı müttefikleri arasındaki ilişkilerde “gergin” bir döneme denk geldiğini belirten gazete, “uzun bir süre hem laik hem de dindar öğrencilere laik bir öğrenim sağlayan Türkiye’nin eğitim sistemi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hükümetçe büyüteç altına alındı” yorumunu yaptı.
ABD’li gazete, darbe girişimden sonra “33 binden fazla öğretmenin ihraç edildiği ve onlarca okulun kapatıldığını” kaydettiği haberinde iman hatip okullarının sayısının ise önemli ölçüde artırıldığına dikkat çekti.Hükümetin ise müfredattaki değişikliklerin “gerekliliğini” vurgularken yanlılarının Darwin’in öğretilmesine ilişkin tartışmaların ABD dahil başka ülkelerde de yaşandığına işaret ettikleri belirtilen haberde yeni müfredatın da “Atatürk’ün modern Türkiye’ye katkısını hafifsediğini söyleyen laikleri çok kızdırdığı” da vurgulandı.
BBC NEWS: ELEŞTİRİ FIRTINASI VAR
Türkiye’de okul müfredatındaki değişiklikler, BBC News’ta da bir habere konu oldu. Gelişmeleri “Türkiye’nin yeni okul yılı: Cihat İn, Evrim Out” şeklinde özetleyen BBC News, “Türkiye’de gözden geçirilen, 6-14 yaşındaki çocukların okup kitapları konusunda bir eleştiri fırtınası var” sözlerini kullandı.Eleştirilere ve hükümetin değişiklikleri savunan açıklamalarına yer verildiği haberde, “Türkiye’nin okulları yeni akademik yılına, evrim teorisini dışlarken cihat kavramını dahil eden tartışmalı bir müfredat ile başladı” denildi.