MİT TIR'larına İlişkin CHP'den İlk Tepki!

MİT TIR'larına İlişkin CHP'den İlk Tepki!
Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen MİT TIR’larına ait yeni ortaya çıkan görüntülere ilişkin CHP'den ilk tepki geldi.Cumhuriyet Gazetesi’nin bugün yayınladığı MİT TIR’larına ait yeni görüntüler muhalefeti de harekete...

Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşen MİT TIR’larına ait yeni ortaya çıkan görüntülere ilişkin CHP'den ilk tepki geldi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin bugün yayınladığı MİT TIR’larına ait yeni görüntüler muhalefeti de harekete geçirdi. CHP İzmir Milletvekili Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen hükümetin istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesi, 19 Ocak 2014 tarihinde ihbar üzerine durdurulan ve Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ait olan TIR’lardaki havan, top ve tüfek mermisi gibi mühimmatların görüntülerini yayımladı.

Adana Savcılığı’nın yapılan bir ihbar üzerine “silah taşındığı” gerekçesiyle durdurduğu TIR’lara el koyması MİT ve Valilik emrindeki polisler tarafından engellenmiş, büyük gerginlik yaşanmıştı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Efkan Ala başta olmak üzere hükümet yetkilileri silah taşındığı iddiasını reddederek, TIR’ların Suriye’deki Türkmenlere gıda yardımı taşıdığı yönünde açıklamalar yapmıştı. Olaydan sonra açılan soruşturma kapsamında; ihbar üzerine TIR’ları durduran jandarmalar, Adana Cumhuriyet Başsavcısı, Başsavcısı ve 2 savcı tutuklanmıştı.

Cumhuriyet’in elde ettiği görüntülerde, TIR’larda bulunan çelik kutuların içine yerleştirilen karton kutularda ilaçlar olduğu ancak bu kutuların kaldırılmasıyla birlikte, alt tarafa dizilmiş havan, top ve tüfek mermilerinin ortaya çıktığı görüldü.

CHP’DEN İLK TEPKİ

Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen görüntülerin ardından CHP cephesinden ilk tepki geldi.  Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen “Bu görüntülerle hükümetin yalan söylediği çok açık bir şekilde ortaya çıktı. İkincisi ise bir silah kaçakçılığı yapıldığı anlaşıldı. Uluslararası Hukuk açık bir şekilde ihlal edilmiş durumda… Hükümet istifa etmeli. BM konuyla ilgili devreye girebilir.” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN YALANI ORTAYA ÇIKTI”

Türmen “Bir kere öncelikle bu görüntülerle hükümetin yalan söylediği çok açık bir şekilde ortaya çıktı. İkincisi ise bir silah kaçakçılığı yapıldığı anlaşıldı. Daha sonra siz bu silah kaçakçılığını araştıran, soruşturan savcıyı içeri attınız.. Bunun ne kadar yanlış olduğu ve savcının aslında görevini yaptığı ortaya çıkıyor..” dedi.

Konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gelebileceğini belirten Türmen “Bunun yanında Uluslararası Hukuk bakımından baktığımızda Türkiye başka bir ülkenin içindeki silahlı gruplara yardım yaptığı ortaya çıkıyor. Yani Uluslararası Hukuk açık bir şekilde ihlal edilmiş oluyor.. BM şartının 7. Maddesi Güvenlik Konseyi’nin yetkilerini düzenler. Orda eğerbarışa karşı bir tehdit varsa ya da barışın ihlali söz konusu ise Güvenlik Konseyi buna el koyar ve nasıl bir tedbir alınacağına karar verir. Benim tahminim, bu konuda Suriye, BM Güvenlik Konseyi’ne bu 7. bölüm altında başvuracaktır. Türkiye’nin barışı tehdit ettiğini söyleyerek tedbir alınmasını isteyebilir…” dedi.

YAPTIRIM OLUR MU?

Türmen olası bir yaptırıma ilişkin ise “BM şartının 2. Maddesinin 4. Fıkrasına göre bir devletin başka bir devletin toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına karşı kuvvet kullanmasını yasaklar. Böyle bir silah gönderilmesi Suriye bakımından bu maddenin de ihlal edildiği anlamına da gelir. Ama bunun yaptırımı ne olur onu bilemeyiz.” yorumunda bulundu.

 ”HÜKÜMET İSTİFA ETMELİ”

Türmen sözlerini şöyle sürdürdü; “Şimdi son olarak böyle bir durumda, bu kadar açık bir şekilde yalan söylendiği görüntülerle birlikte ortaya çıkarsa demokratik ülkelerde hükümetler istifa eder. İktidarların yalan söylemek gibi bir hakkı yok çünkü. Bu yüzden hükümet derhal istifa etmelidir! Bu durumun su götürecek bir tarafı yok. Şimdi durumu çevirmeye çalışacaklar; “Komplo kuruluyor, bizi devirmeye çalışıyorlar vs..” gibi.. Ama bu yalan söylendiği ve silah kaçakçılığı yapıldığı gerçeğini değiştirmez..”