MİT TIR'ları Dünya Basınında!

MİT TIR'ları Dünya Basınında!
Görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanması, dış basında da yankı buldu.AFP, "Türk istihbaratına ait TIR'ları Suriye'deki cihatçı isyancılara silah taşırken gösterdiği iddia edilen fotoğraf ve video...

Görüntülerin Cumhuriyet Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanması, dış basında da yankı buldu.

AFP, "Türk istihbaratına ait TIR'ları Suriye'deki cihatçı isyancılara silah taşırken gösterdiği iddia edilen fotoğraf ve video görüntüleri yayımlandı" ifadesini kullandı.

Haberde, "Türk hükümeti, Suriye'deki isyancıları silahlandırdığı yönünde daha önce ortaya atılan iddiaları şiddetle yalanlıyordu ve TIR'ların aranmasına müdahil olan savcı, asker ve subayları kendisini devirmeye çalışmakla suçluyordu" denildi.

"ÖNCE ANTİBİYOTİK ÇIKTI"

Görüntülerde yetkililerin önce üzerinde "kırılabilir" yazan ve içinde antibiyotik olan karton kutuları açtığının görüldüğünü belirten AFP, "Ancak bu kutuların altında onlarca havan mermisi buldular" diye aktardı.

Cumhuriyetin haberinde Rus yapımı silahların eski Sovyet ülkelerinden tedarik edildiğinin belirtildiğini bildiren AFP, "Gazetenin iddiasına göre TIR'lar toplam 1000 havan mermisi, ağır ve hafif silahlar için 80 bin merminin yanı sıra yüzlerce bomba atar taşıyordu" ifadesini kullandı.

Ajansın geçtiği bu haber, dünya genelinde birçok yayın organı tarafından da kullanıldı.

Dünyaca ünlü Fransız gazetesi Le Monde, "Türk Cumhuriyet gazetesi Türkiye'nin Suriye'deki Esad karşıtı muhalif Cihddistler'e gönderdiği silahların görüntülerini yayınladı AKP Hükümet'inin yalanları ortaya çıktı. Gazete hakkında Istanbul savcılığınca soruşturma başlatıldı." diye duyurdu.

Le Monde gazetesinin internet sitesinden duyurduğu haberi aynen şöyle; Ocak 2014 tarihinde Türkiye istihbaratı MIT tarafından Suriye'deki Esad karşıtı Cihadist muhaliflere TIRl'larla silah gönderilirken Suriye sınırı yakınlarında jandarma tarafından durdurulup aranmıştı. TIR'larda yapılan aramalarda silahların olduğu ortaya çıkmıştı. Jandarmanın TIR'lara el koymasının ardından devreye Başbakan Erdoğan girerek TIR'ların serbest bırakılmasını sağlanmıştı.

Konuyla ilgili olarak Türk Hükümet'i yapmış olduğu açıklamasında TIR'larda insani yardım için Tıbbi malzeme olduğunu söylemişti. Erdoğan ise yapmış olduğu açıklamalarında paralel bir çetenin complosu olduğunu belirterek, TIR'ları durdutürarak arama yapan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılacağını söylemişti. Cumhuriyet gazetesinin bugün yayınladığı fotoğraflarda Hükümet'in açıklamalarının aksine Türkiye'den Suriye'ye giden TIR'larda 80 bin adet çeşitli silah ve mühimmatların olduğu görüntüleri ortaya çıktı. Gazetenin bu yayınına Savcılık tarafından soruşturma açıldı. Süriyedeki muhalif Cihadist'lere Gönderilen bu Silahlardan Cumhurbaşkanı Erdoğan sorumlu tutuluyor.

Britanya’nın özerk yayın kurumu BBC de haberinde “Türkiye Suriye’deki İslamcı savaşçılara yardım ettiğini inkâr etmişti. Bu haber, Suriyeli isyancılar Türkiye sınırındaki İdlib’te ilerlemeye devam ederken geldi. İlerlemenin, hepsi de Esad’ın devrilmesini isteyen Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ittifakının yardımıyla grçekleştiği düşünülüyor” ifadelerine yer verdi.

Reuters haber ajansı da Cumhuriyet’in haberini duyururken, geçen hafta kendisinin de tanık ve savcıların iddialarına dayanarak, MİT’in 2013 sonu ve 2014 başında Suriye’de İslamcı militanların kontrolündeki bölgelere TIR’larla silah sevk ettiğine dair özel haber yayımladığını hatırlattı. Cumhuriyet’in videosundaki araç plakalarının, Reuters’in 19 Ocak’ta Adana’daki aramayla ilgili tanıkların verdiği plaka numaralarına uyduğu belirtildi.

Gerçek Gündem