Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde 11 saldırı olduğunu duyurdu

Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı Harekâtı bölgesinde 11 saldırı olduğunu duyurdu
Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, "PKK/YPG'li teröristler, Barış Pınarı Harekat bölgesine çoğunluğu havan ve tanksavar roketi olan son 24 saatte 11 saldırı gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo öncülüğünde Türkiye'ye gelerek Erdoğan'la görüşme gerçekleştiren heyet, 120 saat içinde PKK/YPG'yi Barış Pınarı Harekâtı çerçevesinde güvenli bölge olarak ilan edilen 30 kilometre derinliğindeki alandan çıkartma garantisini vermişti.

Verilen bu garantinin karşılığı olarak da 120 saat boyunca bölgede Türkiye'nin harekâtlarını durdurmasını isteyen ABD, 120 saatin dolmasına saatler kala PKK/YPG'nin bölgeden tamamen çekildiğini belirtmiş, YPG'den yapılan açıklamada ise bu bilgi doğrulanmıştı.

Öte yandan, 120 saatlik sürecin dolmasının ardından Erdoğan'ın bir açıklamasında, "Verilen sözler yerine getirilmedi" sözleri dikkat çekmişti.

Bunun üzerine Barış Pınarı Harekâtını sonlandıran Türkiye, daha sonra Rusya ile yapılan görüşmeler sonucu Soçi Mutabakatına varmış ve Suriye sınırında Barış Pınarı Harekâtı bölgesinin dışında kalan bölgede yine 30 kilometre derinlikten PKK/YPG'nin çıkartılması için garanti almıştı.

Yerleşik YPG unsurları sorunu

Bütün bu gelişmelerden sonra halktv.com.tr'ye konuşan Rusya Uzmanı Aydın Sezer, bölgede yerleşik olarak bulunan YPG unsurlarının olabileceğini ve bunların çıkarılması konusunda nasıl bir yol izleneceğinin önümüzdeki süreçte görüleceğini belirtmişti. Sezer, Soçi Mutabakatı sonrasında, "Diğer yandan YPG'nin 150 saatte çekilmesiyle ilgili bir mutabakat var ama o bölgede bulunan PKK/YPG unsurlarının orada yerleşik kişilerden de oluştuğuna dair sahadan gelen duyumlar var. Dışarıdan gelen, terörist kimliğiyle tanımlanan kişiler dışında; bölgede çalışan, eken, biçen, aile kuran kişilerden bahsediyorum. Dolayısıyla bunların çekilmesiyle ilgili Rusya ve Rejim nasıl bir yöntem izledi bu büyük bir soru işareti. Bu unsurlar bölgede kalmış olabilir." ifadelerini kullanmıştı.

MSB'den açıklama

Milli Savunma Bakanlığı, PKK/YPG'li teröristlerin, Barış Pınarı Harekat bölgesine çoğunluğu havan ve tanksavar roketi olmak üzere son 24 saatte 11 taciz ve saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, harekat bölgesine ilişkin son gelişmelere yer verildi.

Açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Güvenli Bölge tesisine yönelik varılan mutabakata tam olarak uyulurken, PKK/YPG'li teröristlerin ise Barış Pınarı Harekat bölgesine yönelik tacizleri sürüyor. Teröristler çoğunluğu havan ve tanksavar roketi olmak üzere son 24 saatte 11 taciz/saldırı gerçekleştirdi." ifadeleri kullanıldı.