Metal işçileri grev ateşini yaktı! Binlerce işçiyi ilgilendiriyor
Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) üyesi GE Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik fabrikalarında toplam 2 bin işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı.
MESS’ten ayrılan Green Transfo da sürece dahil oldu. Anlaşmazlık üzerine Hitachi Energy’nin dört fabrikasında çalışan 500 işçi bugün greve başladı.
MESS’in son teklifinde ücret artışı yüzde 36,5’te kaldı. Ancak işçiler, bu oranı yetersiz buldu. Grev kararı sonrası açıklama yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, şunları söyledi:
"OVP kapsamındaki güncel ve önemli tehlike, ücretlerin hedeflenen enflasyona göre artırılmasıdır. Çünkü, bilindiği üzere, önümüzdeki günlerde asgari ücret belirlenecektir; diğer yandan 2025 yılı, kamu işçilerinin de toplu sözleşme yılıdır ve yaklaşık 750 bin kamu işçisi toplu sözleşme sürecine girecektir. Dolayısıyla, ücretlerin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi güncel ve yakın bir tehlikedir. Hedeflenen ile gerçekleşen enflasyona bakıldığında bu oranların hiçbir dönem birbirini tutmadığını, hedeflenenin çok büyük sapmalar gösterdiğini, belirlenen hedefin ilgili yıl içerisinde sürekli revize edildiğini görüyoruz. Nitekim bu yıl Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon hedefini defalarca revize etmiştir. Öte yandan, belirlenen enflasyonun resmi enflasyon olduğu ve halkın hissettiği gerçek enflasyon oranıyla hiçbir ilgisinin olmadığı da bilinmektedir. İşçiler düşük ücretlerle, yoksullukla baş etmek için, insanca yaşayacak bir ücret için mücadele ediyor. Metal işçileri, ağır çalışma koşullarında yoksulluk sınırının altında çalışmaya isyan ediyor, ekmeklerini büyütme mücadelesi veriyor. Toplu sözleşmeler ile sömürüyü biraz olsun sınırlandırmaya çalışıyor ve ağır yaşam koşularını iyileştirmek için mücadele ediyor"
"SADAKA DEĞİL TOPLU SÖZLEŞME"
Evrensel'in haberine göre; İstanbul Kartal’daki Hitachi Energy fabrikasında işçiler, “Sadaka değil, toplu sözleşme” sloganları eşliğinde yürüyüş yaparak greve başladı. İşçiler, ağır çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı hak arayışını sürdürüyor.
Kaynak:Evrensel