Mehmet Cengiz 155 bin ağaç kesecek. Gövdesi 8 santimden küçüklerle 1 milyon ağaç. Başka yere 1 milyon ağaç dikecek
AKP iktidarının gözde iş insanlarından Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding’e ait Truva Bakır Maden İşletmeleri Anonim Şirketi, Çanakkale Bayramiç’te bulunan Halilağa Bakır Ocağı’nın kapasite artışı için 155 bin ağaç kesimi yapacak. Şirket başka bir yere ise 1 milyon ağaç dikecek.
Söz konusu projeye hukuki mücadele de sürerken 513.80 hektar yani 685 futbol sahasına denk gelen ormanlık alanda çalışma yürütüleceği bildirildi. Şirketin hazırladığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onay verilen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporuna göre bölgede 149 bin 250 ağaç bulunuyor fakat yaşam savunucuları bir milyon ağacın kesileceğini vurguluyor.
"GÖVDESİ 8 SANTİMDEN AZ OLAN AĞAÇLARI SAYMIYORLAR"
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün aktardığına göre, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada alanın Kanadalı şirket Alamos Gold’un katliam yarattığı Kirazlı’nın üç katı olduğunu ifade ederek “Bölgedeki kesimi yapan firma yetkilileri, 240 bin ağacın kesileceğini söyledi. Ancak onlar gövdesi 8 santimden az olan ağaçları saymıyorlar. Yaşam savunucularının hesabıyla burada bir milyona yakın ağaç var. Herkesi direnişe çağırıyoruz. Bir milyon ağacı yetiştirmek kaç yıl sürer” ifadelerini kullandı.
"JANDARMA YOLU KAPATTI"
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan ise, konu hakkında, “Sabah saatlerinde jandarma yolu kapatarak bölgede tarlası olan köylüler dışında kimseyi almadı. 90’ın üzerinde yurttaşla açtığımız dava temyiz aşamasında” ifadelerini kullandı. Öz ise “Projenin 65 köyün kullandığı çayın suyunu alacağını dile getirdik. Su mücadelesi verdik. Madenin kullanacağı suyu biz de kullanıyoruz. Yılda beş milyon ton sudan bahsediyorlar” açıklamasında bulundu.
ŞİRKETTEN AÇIKLAMA
1- Haberinizde kullanmış olduğunuz görselin Cengiz Holding ve iştiraklerinin işletmeleri ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
2- Haberinizde bahsetmiş olduğunuz 513,80 hektarlık ormanlık alanda maden sahası olacağı algısı tamamen yanlıştır. Genellikle birbirine karıştırılan ruhsat alanı ve madenin faaliyet göstereceği ÇED alanı birbirinden farklıdır. Halilağa Bakır Madeni’nin üretim yapacağı, yani faaliyette bulunacağı alan ilk ÇED başvurusundan bugüne dek hiç değişmemiştir ve 257,79 hektardır. Maden ocağı, depolama alanları, cevher stok alanı, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesisi, atölyeler, misafirhane gibi faaliyette bulunacağımız tüm bölümler bu alan içinde yer alacaktır.
3- Tüm maden işletmelerinde maden sahasında bulunan ağaç sayısı Orman Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilir ve rehabilitasyon bedeli proje henüz başlamadan peşin olarak ödenir. Şirketimizin üretim yapacağı maden sahasında, Orman Genel Müdürlüğü’nce 155.000 adet ağaç olduğu tarafımıza bildirilmiştir. Bunun dışında maden sahasında başka bir ağaç kesimi yapılmayacaktır. Toplam 155.000 ağacın kesimi, kademeli olarak, işletme dönemimiz süresince yapılacaktır.
4- Haberinizde geçen 1 milyon; kesilecek sayı değil, şirketimiz tarafından rehabilitasyon döneminde bir kısmı arazimize, kalanı Orman Genel Müdürlüğü’nce gösterilecek başka bölgelere dikilecek fidan sayısıdır.
5- Haberinizde “65 Köyün Suyu” başlıklı kısımda da hatalı bilgiler verilmektedir. Projemizde maden işletme suyu devridaim ile kapalı devre olarak kullanılacak, sadece eksik kalan su miktarı kadar sisteme ilave yapılacaktır. Feyezan dönemlerinde (ekim-nisan arası) Kocabaş Çayı’nın denize giden taşkın suyunun sadece %10’u kadar alınacak, tarımsal sulama sezonunda ise hiçbir suretle su alımı olmayacaktır.
Diğer taraftan, tarımsal sulama amacıyla Devlet Su İşleri tarafından yaklaşık 1 milyon metreküp olarak projelendirilen gölet projesinin, kapasitesi 3 milyon metreküpe yükseltilerek, inşasının tüm maliyetleri şirketimiz tarafından üstlenilmiştir. Bu gölet projesi sayesinde, 3,3 milyon metrekarelik tarım arazisi için ilave bir sulama kaynağı hizmete sunulurken yeraltı su kaynaklarının korunması amaçlanmaktadır.
Bu çerçevede Truva Bakır, bölgede yeraltı suyu kullanmayacak belki de tek sanayi şirketi olacaktır.
Madenler, modern hayatın vazgeçilmez hammaddeleridir. Enerji sektöründen teknolojiye, inşaattan ulaşıma kadar pek çok alanda kullanılan bakırın yarıdan fazlası yurt dışından ithal yoluyla karşılanmaktadır. 400 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceğimiz Halilağa Bakır Madeni, 2 yıl hazırlık ve inşaat dönemi, 15 yıl işletme dönemi ve 2 yıl da rehabilitasyon dönemi olmak üzere 19 yıllık ömre sahiptir. Yılda 6 milyon ton cevher çıkarılacak madenimizde yine her yıl yaklaşık 21 bin ton metal bakır eşdeğeri 75 bin tonluk konsantre bakır üretimi yapılacaktır.
Saygılarımızla,
Truva Bakır
Kaynak:Cumhuriyet