Meclis Başkanlığı Seçimi Böyle Olacak

Meclis Başkanlığı Seçimi Böyle Olacak
Siyasette gözler Salı günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçimine çevrildi.Koalisyon düğümünü aralayacak olan Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur için 367 gerekecek. Ancak hiçbir partinin Meclis’teki sandalye sayısı...

Siyasette gözler Salı günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçimine çevrildi.

Koalisyon düğümünü aralayacak olan Meclis Başkanlığı seçiminde ilk iki tur için 367 gerekecek. Ancak hiçbir partinin Meclis’teki sandalye sayısı 367’ye yetmiyor.

TBMM Genel Kurulu Meclis Başkanı seçimini yapmak üzere 30 Haziran 2015 Salı günü saat 15.00'te toplanacak. Bu birleşimde TBMM Başkanı seçiminin 1 ve 2'nci tur seçimleri yapılacak. Salı günü TBMM Başkanı'nın seçilememesi hâlinde 1 Temmuz 2015 Çarşamba günü TBMM Başkanı seçiminin 3 ve 4'üncü tur seçimleri yapılacak.

-DÖRDÜNCÜ OYLAMADA EN ÇOK OY ALAN ÜYE BAŞKAN SEÇİLECEK-

Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tamsayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyalan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan üye Başkan seçilecek.

-BAŞKAN SEÇİMİ SON TURA KALABİLİR-

AK Parti 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 sandalyeye sahip. İlk iki turda 367, üçüncü turda 276 aranacak. Partiler arasında uzlaşma sağlanırsa Meclis Başkanı ilk üç turda seçilebilecek. Uzlaşma sağlanmaması halinde ise Meclis Başkanı yarışı son tura kalacak.