MEB icraatleri unuttu! 9 fen lisesine karşılık açılan imam hatip lisesi sayısı...
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 13 Aralık 2018’de açıklanan ikinci “100 Günlük Eylem Planı’’nın süresi dün doldu. Ancak verilen sözlerin pek çoğu yerine getirilmedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “100 günlük icraat programı ile özelleştirme ve dinselleştirme politikaları devam ediyor. 3 bin 600 ek gösterge ikinci 100 günlük icraat programında net olarak ifade edilmesine ve belirlenen süre dolmasına rağmen bir adım atılmadı’’ dedi.
Ek ders ücreti karşılığında görevlendirilenlerin ek ders ücretlerinin yüzde 100 artırılması sözünün de ikinci 100 günlük programda yer aldığını hatırlatan Aydoğan şöyle devam etti:
Ancak binlerce meslektaşımız ataması yapılmadığı için asgari ücretin dahi altında ve esnek çalışma koşulları ile çalışmak zorunda bırakılırken bu konuda da bir adım atılmadı.
-Tekli eğitime geçilmesinin artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 6 bin derslik yapılması da icraat programında yer aldı. Kamuya, halka ait kaynaklar, hazine taşınmazlarının okul ve derslik yapılması şartıyla sermayeye devredileceği açıklandı. Halka, öğrencilerimize, velilere ait olan kaynakların halka rağmen sermayeye devredilmesi anayasal suçtur.
-Temel eğitimden ortaöğretime geçişte sınavsız okullara yerleştirme kriterlerinin güncellenmesi ile ilgili adım da geçen sene ortaöğretimde yapılan sınav sistemi değişikliği ile öğrencilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin ısrarla devam ettirileceğini gösteriyor.
-54 ilde 648 okulun açılışının yapılması, 47 ilde 457 okulun temelinin atılması ile yer alan maddenin karşılığının ise 9 fen lisesine karşılık 162 imam hatip lisesi yapılması ve yine okul yapımı karşılığında kamu kaynaklarının sermayeye ayrılma düzenlemesi ile MEB’in gerici ve piyasacı eğitim politikalarını hızlı bir şekilde sürdüreceğinin kanıtıdır.
Çoğu gerçekleşmedi
Eğitim uzmanı Alaattin Dinçer de, eğitim müfredatını, okul türleri arasındaki geçişleri, okulların altyapı sorunlarını ve bütçe ihtiyaçlarını, öğrencileri, velileri, öğretmenleri ve idarecileri ilgilendiren 29 maddelik 100’er günlük eylem programının pek çok maddesinin açıklandığı haliyle beklemeye devam ettiğini söyledi.
Dinçer, “Milyonları ilgilendiren ve etkileyecek olan vaatlerin gerçekleşmemiş veya gecikmeli gerçekleştirilecek olması, sorunların katlanarak artmasına neden olacaktır’’ diye konuştu.