Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’na kayyum atandı

Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’na kayyum atandı
Türkiye’nin en köklü vakıflarından biri olan Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’nda sular durulmuyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün açtığı dava sonrası, vakfa 3 kişilik kayyum atandı. Kararla birlikte vakfın 8 kişilik yönetiminin görevi sona erdi. Dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayaz’ın önayak olması ile kurulan vakıf, aynı zamanda Haliç Üniversitesi’nin de kurucusu konumunda.

Bundan birkaç yıl önce, eski yönetime yönelik ‘yolsuzluk soruşturması’ ile gündeme gelen Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’nın dikkat çeken bir davaya taraf olduğu görüldü. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava dosyasında; vakfın yönetilemediği, faaliyetlerin yürütülemediği, telafisi güç zararların oluşmaya başladığı öne sürüldü.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nün açtığı davada, vakfa kayyum atanması talep edildi. Dava dilekçesinde, vakfın zarara uğratıldığı, mevcut yönetimin görevine son verilmesi talep edildi. Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı adına yapılan savunmada ise, kayyum talebinin hukuka ve yasaya aykırı olduğu savunuldu.

‘Kayyum atanması talebi yersiz’

Görevden alınması istenen yöneticiler adına yapılan savunmalarda ise özetle “Kayyum atanmasını gerektiren bir durum yok. Talep haksız ve dayanaksız. Ortada hiçbir soruşturma ve denetim raporu yok. Görevden alınması istenen yönetim, 1 Mart 2023’teki Olağan Genel Kurulu’nda belirlendi. Anılan genel kurulun üzerinden 2,2.5 ay geçmiş değil. Dolayısı ile bu süreçte vakfın bir zararının olması mümkün değil” denildi.

8 kişilik yönetim görevden alındı

Mahkeme, yapılan başvuru ve davaların savunmalarını aldıktan sonra kararını verdi. Mahkeme vakıf yönetiminde yer alan Necati Ceylan, Fikret Öztamur, Orhan Kolan, Ayhan Yağız, Ahmet Özsunar, Asiye Fidan ve Alparslan Deliceoğlu’nun görevine son verdi.

Kayyum heyeti olarak 3 avukat atandı

Mahkeme, üç kişilik kayyum heyeti atadı. Üçü de avukat olan Abdurrahman Alp Beyaz, Firdevs Gözen ve Mustafa Fahreddin Yazıcı’yı kayyum heyeti olarak atadı. Bu süreçte 51 kişilik mütevelli heyeti toplanarak yeni bir yönetimin oluşturulması bekleniyor. Av. Beyaz, aynı zamanda Üsküdar Belediyesi meclis üyesi.

Karar çıktı denetim raporu geldi

Dava dosyasına, kayyum kararından 3 hafta kadar sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Ali Oğuz’un hazırladığı 15 sayfalık denetim raporu girdi. Raporda, görevden alınan vakıf yönetimine yönelik herhangi bir usulsüz işlem tespiti ise yer almadı. Raporda, vâkfın faaliyet yürütemez duruma geldiği, eski yönetimin açtığı davalara dahi savunma yapılamadığı kaydedildi.

Mahkeme kararı ile geldi mahkeme kararı ile gitti

Mahkemenin kararına yönelik telefonla ulaştığımız Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’nın Eski Başkanı Av. Necati Ceylan “Ben, 6-7 sene önce yine bir mahkeme kararı ile kayyum olarak göreve gelmiştim. Daha sonra seçim kayyumu oldum. Geçen 1 Mart’ta da genel kurulumuzu yaptık. Ancak o tarihten 2 ay sonra diğer arkadaşlarla beraber istifa etmiştik” dedi.

Çocuklarda kemik iliği naklini ilk yapan vakıftı

Bizim Lösemili Çocuklar Vakfı’nın 1983 yılındaki kuruluşuna ön ayak olan isimlerden biri dönemin İstanbul Valisi Nevzat Ayazdı. Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu’nun başkanlığında kurulan vakıf, 1989’da kemik iliği naklini çocuklarda ilk yapan vakıf olarak biliniyor. Vakıf, aynı zamanda 1998’de kurulan Haliç Üniversitesi’nin de kurucusu. Anılan kayyum kararının, üniversitenin yönetimi ile ilgisinin ise olmadığına işaret edildi.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi