Küba Ankara Büyükelçisi Küba'nın coronavirüs salgını için attığı adımları Halk TV'de anlattı

Küba Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez coronavirüs salgını sonrası kapılarını ilk kez Halk TV'ye açtı. Büyükelçi Luis Alberto Amoros Nunez Küba'nın coronavirüse karşı özel olarak attığı adımları anlattı.
Muhabir: Betül Araz -- Kameramanlar: Onur Can Kankal / Ümit Anar
Çevirmen: José Martí Küba Dostluk Derneği - Nahide Özkan

Büyükelçi Nunez Küba'daki coronavirüs vakalarına ilişkin şöyle konuştu;

Küba'daki vaka sayısı hayli sınırlı. Bunlar Küba'ya gelen turistlerden ve turistlerle temasa geçmiş olan Kübalı'dan oluşuyor.  Toplam 11 vakamız var. Heniz Kübalıların arasında virüsün yayılması gibi bir durum söz konusu değil.

Küba'da coronavirüs için üç bölgede hazırlanmış özel laboratuar bulunuyor. Bu laboratuarlar coronavirüsün tanısı konusunda uzmanlaşmış durumda ve çalışma yürütüyorlar. Küba halkı Coronavirüse tümüyle hazır.

Küba ilaç sanayisinde coronavirüs tedavisinde kullanılacak 22 ilacın üretilmesi konusunda tüm dünyaya garanti verdi

Nunez şöyle devam etti; Aslında bakarsanız sadece 22 ilaçtan ibaret değil. Bunların dışında da bir takım ilaçlar üzerinde çalışmalar devam ediyor. Kesin tedavi sağlayacağı tam olarak ispatlanmamak ile beraber tedavi sürecinde çok etkili olduğu çeşitli denemeler ile gözlemlenmiş oldu. Coronavirüsün önlenmesine yönelik bir aşı çalışması da yürütüyoruz. Bu çalışmayı Çin'deki bir enstitü ile beraber yürütüyoruz. 

betul.JPG

Küba biyoteknoloji gibi yüksek bilgi düzeyi gerektiren bir sektörde uluslararası alanda başarılara imza atıyor. Üstelik bunu özellikle ABD'nin yoğun ablukası altında gerçekleştiriyor

Peki Sosyalist Küba bunu nasıl başarıyor? 

Bu Küba'da son derece zor koşullar altında başarılan bir şey. Çünkü ABD'nin uyguladı iktisadi, ticari, finansal abluka dolayısıyla bu ilaçların üretiminde ihtiyaç duyduğumuz bir takım girdilere ulaşmak konusunda büyük güçlükler ile karşı karşıya kalıyoruz.

Küba Devrimi'nin temel ilkeleri doğrultusunda bütün halkımıza, halkın tüm kesimlerine sağlık hizmetini ücretsiz olarak götürmek konusunda bir kararlılık ile hareket ediyoruz.

Sınırlı kaynaklarımız olmasına rağmen tıbbi araştırmalara, ilaç üretimine çok büyük kaynaklar yaratıldı. 

Burda elbette Küba Devrimci önderliğinin devrimin en başından bu yana sahip olduğu öngörülerin ve kararlılığının önemi oldu.

Başta Başkumandan Fidel Castro olmak üzere...

Geçtiğimiz günlerde birçok ülkenin limanlarına yanaşmasına izin vermediği COVİD-19 hastalarını taşıyan bir yolcu gemisine sadece Küba kapılarını açmıştı. Büyükelçi, bu gemiye neden kapılarını açtıklarını da anlattı

Küba Devrimini birazcık tanıyanlar buna şaşırmayacaktır. O gemidekiler özel limana alındı. Daha sonra özel bir operasyon ile gemide bulunanlar karaya alındı.

Havalimanında izole edilen bir bölümden gönderildiler. Karşı karşıya bulunduğumuz bu salgın hastalık bencillikle çözüme kavuşturulacak bir hastalık değil. 

Etiketler :