Koronavirüs tetkiki için yurttaşlardan para alınıyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, koronavirüs ve halk arasında 'domuz gribi' olarak bilen H1N1 virüsünün tetkik ve tespiti için yurttaşlardan para alındığını ortaya koydu.
CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan ve panik yaratan Corona virüsü ile ilgili soru önergesi verdi.
Virüsün henüz tıbbi çaresinin olmadığını belirten Adıgüzel tetkik için yapılan laboratuvar çalışmalarından özel veya kamu hastanesi ayrımı yapılmadan para alındığını ve bu ücretlerin yurttaşlara yansıtıldığını iddia etti.
Ayrıca Adıgüzel, virüsün kuluçka döneminde ateş yapmadığını dolayısıyla termal kamera çözümünün yeterli olmayacağını belirtti.
CHP’li vekilin önergesindeki sorular şu şekilde:
- Gerek H1N1 gerekse Corona virüs hastalığı tanısı için PCR yöntemi gereklidir. Hastanelerden gelen tetkik taleplerinin kamuya ait halk sağlığı laboratuvarlarında, talep eden hastanenin kamu ya da özel olması fark etmeksizin 180 TL ücret karşılığında yapıldığı ve bu ücretin de hastalara yansıtıldığı bilgisi vardır. Bu bilgi faturalarla sabittir. Vatandaşlarımızın anayasal sağlık hakkı ve devletin salgın tehdidi gibi toplumsal risk durumlarındaki görevleri açısından, bu ücretli uygulama doğru mudur?
- Corona virüs alt gruplarıyla örneğin Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Coronavirüs 2019-nCoV’da olduğu gibi virüslerde Türkiye’de tanıyı koyabilecek kaç laboratuvarınız vardır? Sadece Ankara’da tek bir laboratuvar olduğu doğru mudur? Vaka yoğunluğu yaşanırsa tetkik talebi nasıl karşılanacaktır? Bu konuda bir önlem alınmış mıdır? Tetkiklerin hastanın bulunduğu yerde hızlı bir şekilde yapılabilmesi için laboratuvarların çoğaltılması ve Türkiye geneline yaygınlaştırılması planı hazır mıdır? Buna altyapınız uygun mudur?
- Coronavirüs 2019-nCoV virüsünün kuluçka süresinde de klinik belirti vermeden ve ateş yapmadan bulaşıcılığı olduğu için termal kamera ile tüm vakaların tespiti mümkün değildir. Bu nedenle tıpkı gelişmiş ülkelerde uygulandığı gibi, riskli bölgeden gelen tüm insanların bilinen kuluçka süresi boyunca karantinada tutulması ile ilgili bir karar ve planınız hâlihazırda var mıdır? Bununla ilgili karantina alanları ya da hastaneler hazırlanmış mıdır? Şu anki uygulama nasıldır?
- Ülkemizde H1N1 etkenli influenza vakalarında yoğun artışlar ve yer yer ölüm vakaları tespit edilirken, sahadaki, doktorlardan, eczanelerden ve hastanelerden Oseltamivir isimli ilacın bulunamadığına, ya da bazı formlarının olmadığına dair bildirimler hatta yardım talepleri gelmektedir. Bu konuda sizlere ulaşan bildirimler, talepler var mıdır?
- İlaç stoklarının azaldığına, piyasada ilaç sıkıntısı olduğuna dair bilgiler doğru mudur? Acil ihtiyaçları karşılamak için elinizde stok mevcut mudur?