İzmir Körfezi'nde görülen kırmızılığın sebebi mikroalglerin çoğalmasıyla oluşan 'red tide' (kırmızı gelgit) olarak açıklandı. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, bu durumun su sıcaklığının yüksekliği ve kirlilik nedeniyle meydana geldiğini belirtti.
Kızılkaya, mikroalglerin sucul ekosistemin önemli bir parçası olduğunu, ancak aşırı çoğaldıklarında suyun yüzeyini kaplayarak ışık geçirgenliğini engellediklerini ve diğer canlıların yaşamını olumsuz etkilediklerini ifade etti.
Havaların soğumasıyla birlikte körfezdeki kırmızılığın kaybolacağını söyledi.Kızılkaya, İzmir Körfezi'nde aşırı besin yükü bulunduğunu ve bu durumun, akıntı sisteminin zayıf olmasından kaynaklandığını belirtti.
İlkbahar ve sonbaharda alg çoğalmalarının doğal olduğunu, ancak aşırı ve uzun süreli olmasının doğal olmadığını vurguladı.
Ayrıca, körfezde daha önce görülmemiş bir balık toksini üreten mikroalg türünün balık ölümlerine yol açabileceğini söyledi.
Doç. Dr. Kızılkaya, İzmir Körfezi'nde kirliliği azaltmak için sadece atık su arıtımının yeterli olmadığını, körfeze akan derelerin de temizlenmesi gerektiğini belirtti.
İklim değişikliğinin ekosistem dengesini bozduğunu ve bu durumun ani alg patlamalarına yol açtığını ekledi.
İzmir’deki yangınların ardından oluşan külün denize karışarak bu olayı tetikleyebileceğini, ancak kesin sonuçlar için uzun süreli araştırmalar gerektiğini ifade etti.