'Kırmızı kurdeleyi 12 yaşındaki çocukların beline takmaya hazırlanan iktidara dur deyin!'

Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi programında bugün Türkiye gündeminde büyük yankı uyandıran yeni torba yasa içindeki 12 yaşından küçük çocukların evlenmesinin yolunu açacak madde konuşuldu.

Ayşenur Arslan 12 yaşından küçük çocukların evlenmesinin yolunu açacak bu yasaya tepki göstermek için herkesi kırmızı kurdele takmaya davet etti:

"Biz bir grup kadın; akademisyenler, kadın hakları aktivistleri, yazarlar, gazeteciler bir araya geldik. Bu gelen yasaya karşı farkındalık yaratmak için ne yapalım diye düşündük. Oradan bir fikir doğdu ve kırmızı kurdele takmak geldi aklımıza. Kırmızı kurdele gelinlerin kuşağıdır ya, gelenek görenek dedikleri şeye göre. Şimdi o kırmızı kurdele 12 yaşındaki çocukların beline takılacak. Buna tepki göstermek için kırmızı kurdele takın."

Nedir bu yasa?

Bu onaylanan maddenin uygulamada farklı yorumlanmasının mümkün olduğu belirtiliyor. 12 yaşından küçük çocuklara yönelik tecavüz suçunun cezasında artırım yapılmak için hazırlandığı öne sürülse de, madde ile yaş kademelendirilmesinin kapısı aralanmaktadır. Bunun sonucu olarak kız çocukların zorla ve erken yaşta evlendirilmelerinin yasal yolu açılabilir. Tek bir hakimin bile bu maddeye dayanarak aldığı bir kararın içtihat olarak kabul edilmesi yolu ile yasalaşmasına bile gerek kalmadan, uygulamada rıza ve evlilik yaşının 12'ye indirilmesinin kolaylaşacağı iddia ediliyor. Adalet Bakanı'nın 'küçüğün rızası ve ailenin onayı' ile yapılan veya yapılacak fiili evliliklere ilişkin sözleri de bu tehlikeye işaret ediyor.

Sosyal medyada gündem oldu

 

Etiketler :