Kılıçdaroğlu Koalisyon Metni Hazırlıyor

Kılıçdaroğlu Koalisyon Metni Hazırlıyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi “Koalisyon İlkeleri ve Hedefleri” başlıklı bir metnin hazırlığına başladı.Hükümet kurma çalışmalarında CHP’nin kriterlerini ortaya koyacak bir metin hazırlayan Kemal...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi “Koalisyon İlkeleri ve Hedefleri” başlıklı bir metnin hazırlığına başladı.

Hükümet kurma çalışmalarında CHP’nin kriterlerini ortaya koyacak bir metin hazırlayan Kemal Kılıçdaroğlu’nun öncelikli hedefi MHP ve HDP’yi ikna etmek. Koalisyon metninde “17-25 Aralık sürecinin yargıya taşınması, Kürt sorununun çözümünde TBMM’nin tek adres olması, medya üzerindeki baskıların kaldırılması” başlıklarının yer alması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi “Koalisyon İlkeleri ve Hedefleri” başlıklı bir metnin hazırlığına başladı. Koalisyon temasları öncesinde kamuoyuna açıklanması planlanan metin, CHP’nin görüşmeler sırasında kriterlerini ve olası hükümet ortaklığında uyacağı ilkeleri, ulaşmak istediği hedefleri içerecek.

HEDEF MHP VE HDP

Kılıçdaroğlu, koalisyon hükümeti sürecinde kapısını çalacak olan Ak Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önüne bu metni de koyacak. Kılıçdaroğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesi halinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’la da “Koalisyon İlkeleri ve Hedefleri” metni çerçevesinde bir görüşme yapılması planlanıyor. “AKP- CHP Koalisyonu” ihtimaline uzak duran Kılıçdaroğlu’nun öncelikli hedefi, MHP ve HDP yönetimini ikna etmek. Bu nedenle her iki partinin liderlerine “Koalisyonu ihtimalini eşit ortaklık temelinde de tartışabiliriz” sözü de verilebileceği belirtiliyor.

METİNDEKİ MADDELER

“17- 25 Aralık sürecinin tüm boyutlarıyla yargıya taşınması, Kürt sorununun çözümünde TBMM’nin tek adres olması, HSYK’nın yeniden ele alınması ve yargı bağımsızlığının sağlanması, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması, seçim barajının düşürülmesi, emekliye iki maaş ikramiye verilmesi, asgari ücretten verginin kaldırılması, medya üzerindeki baskıların kaldırılması” başlıklarını içermesi öngörülen metin üzerinden MHP ve HDP’in de desteği istenecek. Bu kapsamda CHP yönetimi, “MHP ve HDP’nin dışarıdan desteğiyle oluşacak CHP azınlık hükümeti, HDP’nin dışarıdan destekleyeceği CHP- MHP hükümeti ya da MHP’nin dışarıdan destekleyeceği CHP-HDP” modellerinin tümünü tartışmaya hazır olduğunu bildirecek. MHP ve HDP’nin ikna edilmesi halinde Başbakanlık koltuğuna oturacak olan Kılıçdaroğlu 2 ile 4 yıllık süre içinde Türkiye’nin restorasyonu çalışmasına başlayacak.

TWİTTER MESAJI

Kılıçdaroğlu önceki günkü Cumhurbaşkanı Erdoğan- Deniz Baykal görüşmesi sonrası başlayan “AK Parti- CHP koalisyonu mu kuruluyor?” tartışmasına da Twitter’dan, “Herkes bilsin ki, verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için değerlerimizi koruyarak, parti içinde ortak akılla değerlendirmeler yapacağız” mesajıyla müdahale etti.

Kılıçdaroğlu mesajın devamında, “Amacımız, ülkemizi bulunduğu sıkıntılı durumdan bir an evvel çıkarmaktır. Bu amaçla, var gücümüzle çalıştığımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diyerek özellikle parti tabanından gelen tepkilere de yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede de “Seçmenin yüzde 60’ının siyaset dışı kalması konusunda oy kullandığı Cumhurbaşkanlığı makamıyla koalisyon görüşmesi yapılmaz” diyerek, Erdoğan’ın süreçte üstlenmeye çalıştığı rolü eleştirdi.

OKAN KONURALP / Hürriyet